PLASENTA KİREÇLENMESİ (YAŞLANMASI) NEDİR? ERKEN DOĞUMA NEDEN OLUR MU?
PLASENTA KİREÇLENMESİ (YAŞLANMASI) NEDİR?
Plasenta halk arasında ‘’bebeğin eşi’’ olarak isimlendirilen bebeği besleyen yapıdır.
Plasenta yaşlanması, halk arasında plasenta kireçlenmesi olarak da adlandırılılan bir durumdur. Plasenta yaşlanması; kalsiyum fazlalığı sebebi ile ortaya çıkan ve genellikle hamilelik sürecinin 36.haftasından sonra plasentanın üzerinde kireç gibi beyaz lekeler olması durumudur. Gebeliğin son ayında normal kabul edilir. Fakat bazen 32. Haftadan önce görüldüğü durumlarda risk oluşturabilir.
PLASENTA YAŞLANMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Plasenta yaşlanması genel olarak ultrason görüntülemesi sırasında plasenta üzerinde beyaz renkte ve parlak nitelikte kireç rengini andıran lekelerin görülmesi ile fark edilir.
Ayrıca;
PLASENTA YAŞLANMASI NE ZAMAN OLUR?
36 haftadan sonra hamilelikte plasenta yaşlanması yani kireçlenmesi normal olarak kabul edilir. 32. hafta ve daha öncesindeki dönemde ise plasentada yaşlanma olması bazı risklere yol açabilir. Genelde 38-39. Haftalarda bir çok kadında görülebilmektedir.
PLASENTA YAŞLANMASI (PLASENTA KİREÇLENMESİ) NEDEN OLUR?
Plasenta yaşlanmasının bilinen herhangi bir nedeni yoktur. Ancak hamilelikte kalsiyum yüksekliği durumunda ve sigara içenlerde daha fazla olduğu söylenen araştırmalar da mevcuttur. Fakat çoğu vakada herhangi bir neden bulunamaz.
PLASENTA YAŞLANMASI (KİREÇLENMESİ) TEHLİKELİ MİDİR?
Kireçlenme genel olarak 36. Haftadan sonra görülürse tehlikeli değildir. Kireçlenme plasentanın yetersiz beslenmesine yol açar ve alış verişi bir miktar zora sokabilir ancak doğrudan bebeğin yetersiz beslenmesine yol açmaz. Kireçlenmenin aşamaları vardır. Sadece çok nadir görülen şiddetli kireçlenme durumunda erken doğuma karar verilebilir. Bu durum şiddetli kireçlenme durumunda olur. Hafif bir kireçlenmeniz mevcutsa, kontrol altında olduğunuz sürece endişelenmenize gerek yoktur. Bebeğiniz daha sınırlı beslenme alsa bile normal olarak büyümeye devam eder.
Fakat özellikle 30-32 haftadan önce kireçlenme saptanmışsa; daha sık doktor kontrolü, ultrason, tansiyon ölçümü ve NST takibi gerektirir.
Erken yaşlanan plasentada riskli durumlar;
36. haftada ileri derecede şiddetli kireçlenme saptanan hamilelerde; gebelik zehirlenmesi (preklampsi) ve bebekte gelişme geriliği riski daha fazladır. Bu yüzden sıkı takip edilmelidir. Çoğu plasenta yaşlanması durumunda anne ve bebek sağlıkla kavuşur.
PLASENTA YAŞLANMASI (KİREÇLENMESİ) TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Plasentadaki yaşlanması görülen gebelere herhangi bir ilaç tedavisi veya cerrahi girişim uygulanamaz. Sadece bu gebelerin dikkatli bir şekilde takip edilmesi önerilmektedir. Sıklıkla tansiyon ölçümü ve NST takibi gerekebilir.
Çok şiddetli kireçlenme durumunda doktorunuz erken doğuma karar verebilir ama genelde takiple normal haftada doğum gerçekleştirilmektedir.
PLASENTA YAŞLANMASI (KİREÇLENMESİ) BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?
Plasenta bebeğe besin ve oksijen taşınmasını sağlayan yapı olduğundan çok şiddetli kireçlenme durumunda bebekte gelişim geriliği riski olabilmektedir. Fakat genel olarak plasenta yaşlanması pek çok hamilelikte rastlanan bir durumdur ve çok ciddi boyutlarda olmadığı sürece de bebeğe bir zararı yoktur.
Hafif bir kireçlenmeniz mevcutsa, kontrol altında olduğunuz sürece endişelenmenize gerek yoktur. Bebeğiniz daha sınırlı beslenme alsa bile normal olarak büyümeye devam eder.
PLASENTA YAŞLANMASI (KİREÇLENMESİ) NORMAL DOĞUMA ENGEL Mİ?
Hayır. Bu durumun doğum şekliyle ilgisi yoktur.
KAYNAK !
KAYNAK 1
KAYNAK 2
KAYNAK 3
Murkoff E. Heidi ve Mazel Sharon. Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler.* Nihal Gökçe (Çev.). İstanbul: Epsilon Yayınları, 2017.
PLASENTA ANOMALİLERİ M. K. Mehasseb, J. C. Konje A. Baloğlu, B. Çetinkaya KAYNAK 1
PLASENTA PREVİA OLGULARININ RETROSPEKTİF İNCELEMESİ Retrospective Analysis of Patients with Placenta Previa Gonca Batmaz, Fulya Molla, Taner Molla, Pınar Özcan, Ramazan Dansuk, Banu Dane Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye KAYNAK 2