OVULASYON TESTİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?
OVULASYON( YUMURTLAMA) NEDİR?
Yumurtlama dönemi, ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar sağlıklı her kadında görülen, yumurtanın fallop tüplerine bırakılması ile oluşan durumdur. Serbest kalan yumurta, bir spermle karşılaşacağı ve döllenmiş olabilen fallop tüpünden aşağı ilerler. Üreme çağında her ay gerçekleşen adet döngüsü içinde gerçekleşen bu durum, gebelik isteyen çiftler için son derece önemli bir dönemdir.
Ortalama olarak 28 günde bir olan adet döngüsünün tam ortasına denk gelen kadın yumurtlama dönemi, yumurtalık rezervinde bulunan ve hormonların etkisiyle olgunlaşan yumurtanın fallop tüplerine bırakılması ile gerçekleşir.
Regl döngüsü yani adet döngüsü genelde 21 ile 35 günde bir gerçekleşmektedir. Bu döngünün tam ortasında yumurtlama dönemi meydana gelir. Yumurtlama zamanı kadınlarda 2 adet başlangıcı arasındaki geçen süreye göre değişmekle birlikte genellikle adet dönemlerinin ortasına rastlayan 11-16. günleri arasındadır.
Kadınlarda ovulasyon döneminin belirlenmesi gebe kalabilme ihtimalini arttırmak için çok önemlidir. Belirlenebilen ovulasyon döneminde önce ve sonraki yaklaşık 5-6 günlük dönemde gün aşırı cinsel birliktelik olması gebelik htimalini yükselecektir.
YUMURTLAMA SIRASINDA NE OLUR?
Kadınların adet döngüsünde östrojen hormonu üretilir. Östrojen hamile kalmak için önemli bir hormondur. Adetin ilk günlerinde östrojen en düşük seviyede olur. Yumurtlama gününe yaklaştıkça artmaya başlar ve rahim duvarı kalınlaşır. Bu dönem kadınlar için gebe kalma açısından en verimli dönem şeklinde bilinmektedir ve hamile kalma ihtimali daha yüksektir.
BAKINIZ:YUMURTLAMA DÖNEMİ NEDİR?
OVULASYON TESTİ NEDİR?
Ovulasyon testi ise yumurtlama döneminde olup olmadığınızı ölçen ve gösteren alettir. Ovulasyon testi vücuttaki LH hormonunun varlığını tespit ederek çalışır. LH hormonu yumurtaların gelişimini sağlayan bir hormondur ve yumurtlama döneminde kolayca tespit edilir. Yumurtlama döneminde gelindiğinde ani bir LH hormonu artışı olur. Bu ani LH hormonu artışı ovulasyonu yani yumurtlamayı sağlayan ana mekanizmadır. LH artışından 24-36 saat sonra ovulasyon olur. İdrarda yapılan ovulasyon testleri işte bu LH artışını yakalar.
Bazı ovulasyon testleri tükürükle de yapılabilir. Tükrükte yapılan testler de östrojenin artmasına dayanır. Tükürükle yapılan ovulasyon testleri, idrarla yapılanlar kadar güvenilir olmayabilir.
OVULASYON TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?
-
Ovulasyon testinİ kullanmadan önce öncelikle adet döngünüzü biliyor olmanız çok önemlidir.
-
Öncelikle adet döngünüzün ne kadar sürdüğünü belirleyin. Adet döngüsü demek; adetinizin başladığı ilk günden bir sonraki adetiniz başlayana kadar olan süredir.
-
Eğer adetiniz düzenli olmuyorsa, son 3 aydaki adet döngünüzden en kısa olanı tercih edebilirsiniz.
-
Yumurtlama, beklenen adet tarihinden yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Eğer adetiniz düzenli yani 28 gün sürüyorsa adet başlangıcından itibaren 11 veya 12. gün testi yapmaya başlayabilirsiniz.
-
Eğer adet döngünüz 22 gün sürüyorsa 6.gün güne ya da 32 gün ise 15-16. Gün testi yapmaya başlayabilirsiniz.
-
Yani bu testleri tahmini yumurtlama gününüzden birkaç gün önce yapmaya başlamalısınız.
-
Eğer adet düzensizliğiniz varsa doktorunuza da danışabilirsiniz.
OVULASYON TESTİ HANGİ SAATLERDE YAPILIR?
Ovulasyon testi gebelik testi gibi sabah ilk idrarlar yapılmaz. En iyi sonuç sabah 08:00 ve akşam 20:00 saatleri arasında çıkar. Test 2 net çizgi olana kadar her gün aynı saatte yapmak da testin güvenilirliğini arttıracaktır.
OVULASYON TESTİ NASIL KULLANILIR?
Ovulasyon testleri de aynı gebelik testleri gibi kullanılır. Test çubuğuna damlalık yardımıyla birkaç damla idrar damlatılır ve test yorumlanır. Genelde idrar damlatıldıktan sonra 5 dakika içinde sonra yumurtlamanın varlığına göre tek veya çift çizgi ortaya çıkar.
OVULASYON TESTİ NASIL YORUMLANIR?

Ovulasyon varsa yani yumurtlama dönemindeyseniz;
Her iki çizgi de belirgindir ve test çizgisinin rengi ve yoğunluğu benzerdir veya referans çizgisinden daha koyu olur. Yumurtlama büyük ihtimal önünüzdeki 24-36 saat içinde gerçekleşecektir. Önümüzdeki 24-36 saat içinde cinsel ilişkiye girerseniz, hamile kalma şansı artar. Bu döngüde test uygulamayı bırakabilirsiniz.
Henüz yumurtlama döneminde değilseniz;
Eğer çubuk üzerinde tek çizgi çıkarsa ya da ikinci çizgi silikse; henüz yumurtlama dönemine girmediğini ve hamilelik ihtimalinin düşük olduğunu gösterir. Sonucunuz en doğurgan olduğunuz zamanı gösterene kadar günlük testlere devam etmelisiniz.
OVULASYON TESTİNDE İKİNCİ ÇİZGİ SİLİK NE ANLAMA GELİR?
Ovulasyon testlerinde pozitiflik gebelik testlerinde olduğu gibi silik çizgide de görülmez. Ovulasyonun olması için testte iki çizgi de koyu renkli olması gerekir. Bazen ikinci çizgi silik çıkabilir, takip eden günlerde çizginin en koyu olduğu günü baz almak daha doğru olacaktır.
OVULASYON TESTİNİN ÜZERİNDEN NE KADAR ZAMAN SONRA DOĞRU SONUÇ ÇIKAR?
Testten sonra en fazla 5 dakika içerisinde yorumlanması gerekir. Çünkü 5 dakika içinde çıkan tek çizgi, ilerleyen dakikalarda çifte dönüşebilir ama bu, doğru sonuç değildir.
OVULASYON TESTİ POZİTİF ÇIKINCA NE ZAMAN İLİŞKİ OLMALI?
Test üzerinde net 2 çift çizgi görülmesi 24-36 saat içerisinde yumurtlamanın gerçekleşeceğini gösterir. Bu yüzden test pozitif çıktıktan en geç 24 saat içinde birliktelik olmalıdır.
OVULASYON ( YUMURTLAMA) ZAMANININDA GEBE KALMA OLASILIĞI NE KADARDIR ?
Bir kadının doğru zamanda beraberlik olsa bile o ay hamile kalma şansı yaklaşık %30-% 35 arasındadır. Yumurtlama zamanı doğru hesaplanıp, birlikte olunması hiçbir zaman % 100 gebelik anlamına gelmez.
OVULASYON TESTİM 1 AY BOYUNCA NEGATİF ÇIKTI NE YAPMALIYIM?
Bazen ovulasyon testlerinin yanılma payı olsa da bir doktor kontrolünden geçmek en iyisidir.
Doktorunuz rahim ve yumurtalıklar değerlendirip yumurta kalitesi ve sayısına bakacaktır. Hormon tahlili de istenebilir. Hiç birinde problem yok ise doktor yardımıyla ultrason ile yumurta takibi yapılabilir.
OVULASYON TESTİ GÜVENİLİR MİDİR?
Ovulasyon testleri %99 oranında doğru sonuç verir.
OVULASYON TESTİ İLE HAMİLELİK ÖĞRENİLİR Mİ?
Hayır. Hamileliğin varlığının tespitinde beta HCG hormonu kullanılır. Ovulasyon testleri ise idrardaki LH hormonunu ölçer. Bu yüzden yumurtlama testi ile hamilelik tespiti yapılmaz.
OVULASYON TESTİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER NELERDİR?
-
Testi yapacağınız zamandan en az 1 saat öncesinde sıvı alımını durdurmalısınız. Fazla su alımı idrarı seyrelterek LH düşürebilir, bu da yanlış sonuca yol açabilir.
-
Testi her gün aynı saatlerde yapmaya çalışmanız testin doğru sonuç vermesi açısından önemlidir.
-
Alkol ve ilaç gibi maddeler test sonucunu etkileyebilmektedir.Fakat parasetamol türevi ilaçlar ovulasyon testlerinin sonucunu genelde etkilemez. Hormon içeren ilaçlar sonucu etkileyebilir.
-
Eğer günde 2 kere test yapacaksanız, iki test arasında en az 8 saat olmasına dikkat etmelisiniz.
-
Testi 08.00 – 22.00 saatleri arasında, hatta 14.00 den sonra yapmanız daha doğru sonuç verebilir.