HAMİLELİKTE ORUÇ TUTULUR MU? HAMİLELİKTE ORUÇ TUTMAK
DİYANET İŞLERİNE GÖRE GEBELİKTE ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet İşleri Başkanlığı, "Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler.’ denilmektedir.
Yani bu kişisel bir karar olduğu gibi mutlaka kadın doğum uzmanınıza da danışmanız gereken bir durumdur.
HAMİLELİĞİN İLK 3 AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?
Hamileliğin ilk 3 ayında genelde bulantı ve kusmayla birlikte anne adayı yeterince beslenemeyebilir. Bir de bu duruma hamilelerin oruç tutması da eklenirse özellikle sıvı yetersizliği, hipoglisemi ve ona bağlı bayılma ve aşırı halsizlik görülebilir. Ayrıca ilk aylarda oruç tutulduğunda düşmüş kan şekerine yağ hücresi yıkımı ve buna bağlı kanda biriken keton adlı maddelerin bebeğe geçmesi durumu olduğundan
Hamileliğin ilk üç ayında oruç tutmanın bebeğin doğum ağırlığında düşüşe sebep olduğu gözlemlenmiştir. Düşük ağırlıklı bebek durumu, ilk 3 ay oruç tutanlarda, tutmayanlara göre %10 daha fazla görülmektedir. Bu nedenle ilk 3 ay oruç tutmak hem bebeğin sağlıklı gelişimi hem de annenin sağlığı için önerilmez. Ama her şartta oruç tutmak isteyen gebe kadınların mutlaka doktorlarına danışnması ve ona göre bir beslenme düzeniyle oruç tutması önerilmektedir.
HAMİLELİĞİN SON 3 AYI ORUÇ TUTULUR MU?
Son aylar ise bebeğin hızlı büyüdüğü ve kilo aldığı aylardır. Bu dönemde uzun süren açlıklar hem bebeğin az kilo almasına, hem şeker düşmesine, aşırı sıvı kaybına neden olabilir. Bu dönemde özellikle dikkat edilmelidir.
Gebelikte bu dönemde oruç tutmanın siz ve bebeğiniz üzerine etkilerini doktorunuz ile görüşmeniz ve kararınızı buna göre vermeniz en doğrusudur.
HAMİLELİKTE HANGİ AYLAR ORUÇ TUTMAK İÇİN EN UYGUNDUR?
Uzmanlara göre 3. ve 5. aylar arasında daha rahat hamilelik yaşanması nedeniyle oruç için en uygun hamilelik ayları 3 ve 5. Aylar arasıdır. Fakat bu kararı verirken mutlaka doktorunuzla beraber gebenin durumu, bebeğin durumu, Ramazan ayının yılın hangi dönemine denk geldiği gibi durumları değerlendirmek gerekir. Ayrıca kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşerek olabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi ve öneri almak da büyük önem taşımaktadır.
Bazı gebe kadınlar, doktorlarının önerileri ve izni ile oruç tutmaya uygun bir sağlık durumuna sahipseler iftardan sahura kadarki süreçte kendi sağlığı ve bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ögelerini karşılamak şartıyla oruç tutabilirler.
Fakat her durumda gebelikte oruç tutmadan önce mutlaka genel sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için doktorunuza danışmalısınız. Eğer gebeyken oruç tutarken baygınlık, uykuya meyil, aşırı halsizlik hissediyorsanız kendini zorlamamanız önerilmektedir.
HAMİLELİKTE ORUÇ TUTMAK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?
Bu konuda hala pek çok araştırma yapılmaktadır. Özellikle ilk 3 ayda düşük doğum tartılı bebek doğumu ile oruç tutma arasındaki ilişkiyi gösteren bazı araştırmalar mevcuttur. Bunun yanında bazı araştırmalarda ise oruç tutmanın bebeği ve veya gebeyi olumsuz etkilemediği gösterilmektedir. Gebelikte oruç tutmanın siz ve bebeğiniz üzerine etkilerini doktorunuz ile görüşmeniz ve kararınızı buna göre vermeniz en doğrusudur.
HAMİLELİKTE ORUÇ TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Hamilelikte oruç tutmak istiyorsanız önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenmeniz çok önemlidir. Eğer bir sıkıntı yoksa çok dengeli ve sıkı bir şekilde beslenme prensiplerine uymak çok önemlidir
-
Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey iftar ve sahurda besleyici yiyecekler tüketmektir.
-
İftarda et, sebze ve nohut, bulgur, mercimek gibi tahıllar tüketilmeli, sahurda yumurta, süt, yoğurt tüketilmesi faydalıdır.
-
İftar ile sahur arasında mutlaka meyve süt veya yoğurt içeren ara bir öğünle mutlaka beslenme desteklenmelidir.
-
Demir ve kalsiyum çok önemlidir ve sahurda özellikle alınması önerilmektedir. Süt, pekmez, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, kepek ekmeği, meyvelerin tüketilmesi sahur için iyi tercihler olabilir.
-
İftar sahur arası 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli, çay ve kahve vücudu susuz bırakabileceği için çay ve kahveden kaçınılmalıdır.
-
Fazla yağlı ve şekerli, yiyecekler ve hamur işleri hem bebeğin beslenmesi için gerekli besinleri almanızı engeller hem de çabuk acıktırır. Bu nedenle bu tip gıdalardan uzak durulmalıdır.
-
Hazır meyve suları, asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.
-
Kepekli makarna, kepekli ekmek, yulaf ve kepek bazlı tahıllar, fasulye ve tuzsuz fındık gibi glisemik indeksi düşük (yavaş yavaş enerji veren) yiyecekleri yemeye çalışın. Bu besinler aynı zamanda kan şekerinizin düzenlenmesine de yardımcı olacaktır.
-
Oruç tutan annelerde anne ve bebeğin durumu diğer gebelere göre daha sık kontrol. Bebeğin büyümesi, gelişmesi, ağırlık kazanımı gibi konular çok daha yakından takip edilmelidir.
-
Ramazan ayı boyunca gebeler kendilerini çok yormaktan kaçınmalı, bol dinlenmeli ve serin yerlerde vakitlerini geçirmelidir. Eğer bebeğin suyu azalırsa veya büyüme geriliği ortaya çıkarsa oruç tutmaya ara vermek gerekir.
-
Doktorunuz tarafından oruç tutmanızda herhangi bir sakınca görülmemesi durumunda bir diyetisyene başvurarak gerekli enerji ve besin ögelerini tam olarak içeren sağlıklı ve dengeli bir Ramazan beslenmesi programıyla oruç tutmak faydalı olacaktır.
HAMİLELİKTE ORUÇ TUTARKEN HANGİ DURUMLAR TEHLİKELİDİR?
Hamilelikte oruç tutarken şu durumlar oluştuğu takdirde oruç tutmamanız ve doktora başvurmanız gerekebilir. Bu durumlar;
-
Bulantı ya da kusma,
-
İdrara uzun süre çıkılmaması,
-
Zayıflık ya da gerekli kiloyu alamama,
-
Baş ağrısı,
-
Ateş,
-
Susuzluk belirtisi olan koyu idrarın görülmesi gibi durumlarda anne adayının doktora başvurması tavsiye edilmektedir.
HAMİLELİKTE KİMLER ORUÇ TUTAMAZ?
-
Düşük veya yüksek tansiyon hastalığı olan gebeler,
-
Kansızlık yaşayan gebeler,
-
İkiz veya üçüz gibi çoğul gebelikler,
-
Yetersiz kilo alan anne adayları,
-
Daha önce erken doğum hikayesi olan gebeler,
-
Düşük riski olan hamileler,
-
İdrar yolu enfeksiyonu olan hamileler,
-
Yeme bozukluğu olan hamilelerin oruç tutması tavsiye edilmez.
-
Gebeliğe bağlı şeker intoleransı, diyabet hastalığı gibi durumlar var ise dengeli beslenme son derece önem taşır bu durumlarda oruç tutulması hem anne hem de bebek için tehlikeli durumlara yol açabilir.