ADET KANAMASI NEDEN AZ OLUR?
Üreme dönemine giren sağlıklı her kadın ortalama 28 günde bir adet kanaması görür. Adet döngüsü kanamanın 1. gününden başlayıp diğer regl kanamasının başlangıcına kadar olan süre olarak hesaplanır. Normalde her kadın, uzunluğu 21 ila 35 gün arasında değişen bir adet döngüsüne sahiptir. Eğer bu düzenin dışında ara kanamalar ve aşırı kanama oluyorsa bu durum adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Kişiden kişiye farklılık gösteren adet döngüsünün 21 günden kısa olması durumunda sık adet döneminden bahsedilirken, 36 gün ve daha seyrek döngüde adet kanaması görülmesi durumunda ise seyrek adet döneminden söz edilir.
Ayrıca 3 ya da daha fazla periyotta kanama görülmemesi, kanama miktarının ve süresinin normalde olduğundan daha az ya da fazla olması ve adet dönemi dışında kanama olması, adet düzensizliği olarak kabul edilir. Bu durum yılda 1-2 kez olarak görüldüğünde normaldir.
İlk adet kanamasında kişinin hormonal düzen sağlanana kadar 12 ile 18 ay boyunca adet düzensizliği ve bununla beraber adette gecikme görmesi normaldir. Aynı durum menopoz dönemi başlangıcındaki kadınlar için de geçerlidir.
NORMAL BİR ADET KANAMASININ MİKTARI NE OLMALIDIR?
Adet kanamasında genel olarak günlük en az 2 ped kullanımı normaldir. Adet kanamasının miktarı ortalama olarak 30 ml ancak bazı kadınlarda bu miktarın 80 ml’ye çıktığı da görülmektedir.
ADET KANAMASININ AZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Az gelen adet kanaması tıp dilinde hipomenore olarak adlandırılmaktadır. Adetin 5 ila 7 gün geçirilmesi şart değildir. 2 ila 3 günlük görülen adet de normal olarak kabul edilebilmektedir. Eğer adet kanamanız 2 gün veya daha az sürüyorsa, pediniz çok fazla kirlenmiyorsa ve pedinizi sık değiştirmeye ihtiyaç duymuyorsanız adet kanaması az denilebilir.
Kısacası;
-
Kanamanız 2 günden daha az sürüyorsa,
-
Kanama miktarı çok az hatta lekelenme gibiyse,
-
21-35 günden daha kısa sürede adet görüyorsanız,
-
Adet kanamasının sadece tuvalette gelmesi veçok az gelmesi gibi durumlar yaşıyorsanız az adet kanaması durumundan bahsedilebilmektedir.
ADET KANAMASININ AZALMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Yaş: Ergenlik döneminde veya 40 yaş sonrası menopoz döneminde oluşan hormonal düzensizlikler az adet kanaması durumuna neden olabilir. Özellikle 40 yaşını geçmiş kadınlar menopoza doğru yaklaşmaktadırlar . Kadının vücudundan östrojen hormonu yavaş yavaş azalırken buna bağlı doğurganlığı da azalmaktadır. Tüm bu etkenlere yani kadınlık hormonlarının azalmasına bağlı olarak da adet kanamasının miktarında azalma yaşanabilmektedir.
Kilo ve diyet: Aşırı kilo da adet kanamasının miktarını etkileyebilmektedir. Tam tersi kadınlarda vücut yağı düşüklüğü adet olamamaya ve adet kanamasının az olmasına neden olabilmektedir. Ağır diyetler de az adet kanamasına neden olabilmektedir.
Hamilelik: Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi? Bu sorunun cevabı sıklıkla merak edilmektedir. Hamileliğin erken döneminde bazı kadınlarda lekelenme şeklinde kanama olabilir. Buna yerleştirme kanaması (implantasyon kanaması) denir. Bu durum yumurta rahim duvarına yerleştiği zaman meydana gelir. Yerleşme kanaması genellikle 1-2 gün sürer. Normal adet kanamasından farklıdır.
BAKINIZ: YERLEŞME KANAMASI NEDİR?
Emzirme: Genelde emzirme döneminde kadınlar adet görmezler. Çünkü emzirme döneminde salgılanan prolaktin hormonunun miktarı artar ve bu durum yumurtlamaya engel olur. Buna bağlı olarak da adet kanaması oluşmaz. Adet döngüsü yeniden başladığında ise kanamalar hafif olup düzensizlikler meydana gelebilmektedir.
İlaçlar: Adet görmeyi ya da regl düzenlemeyi sağlayan östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını olumsuz yönde etkileyecek ilaçların kullanılması, adet kanamasında azalmaya neden olabilmektedir.
Doğum kontrol hapları: Hap ve spiral gibi doğum kontrol yöntemleri düzensiz veya az adet kanamalarına neden olabilirler. Çünkü bazı doğum kontrol yöntemleri yumurtlamaya engel olup adet kanamasını azaltabilirler. Yumurtlama olmayınca ya adet döngüsü oluşmaz ya da lekelenme tarzında hafif kanama oluşur.
Stres: Stres de hormonal düzensizliğe neden olarak adet döngünüzü bozabilir. Genellikle stresli dönem geçtikten sonra döngüler normal hale gelmektedir.
Hormonal Bozukluklar: Tiroid hormonu seviyesinin düşük olması, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi gibi bazı hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Yapısal anomaliler: Polikistik Over gibi bazı durumlar da az adet kanamasına neden olabilmektedir. Genelde tedavi sonrası adet kanaması döngüsü normal hale döner.
Menopoz: Menopoz döneminin yaklaşmasıyla birlikte üretilen hormonların miktarında azalma olur. Bu da regl kanamasının azalmasına ve kısa sürmesine neden olabilmektedir.
Rahimdeki yaralar: Kürtaj, sezaryen vb. durumların neden olduğu rahimdeki yaralar da adet kanaması azlığına neden olabilmektedir.
ADET KANAMASININ AZ OLMASI GEBELİĞE ENGEL Mİ?
Adet kanamasının az miktarda olması çoğunlukla çok büyük bir problem oluşturmaz. Fakat bu adet kanaması azlığının nedenlerinin tespitine bağlıdır.
Tedavi edilmemiş olan polikistik over sendromu, tiroid hastalığı, yüksek stres gibi durumlar infertilite problemleriyle yakından ilişkili olabilir. Bu sebeplere bağlı adet kanaması azlığı yaşayan kadınlar hamile kalmakta zorluk yaşayabilir. Bu nedenle adet kanaması azlığı yaşayan kadınların mutlaka doktora başvurmaları ve bu durumun neye bağlı gerçekleştiğinin tespiti gerekmektedir.
BAKINIZ: POLİKİSTİK OVER NEDİR?

ADET KANAMASI 2 GÜNDEN AZ SÜRÜYORSA NE YAPILMALIDIR?
Adet kanaması genelde 3 – 7 gün arası sürmektedir. Eğer adet kanaması 2 gün veya daha az sürüyorsa, gün içinde birden fazla ped kirlenmiyorsa, adet kanamasının az olduğundan şüphelenilebilir. Bu durumda öncelikle bir kadın doğum uzmanına muayene olmak faydalı olacaktır.
Yapılacak çeşitli kan testleri ile hormonların seviyeleri incelenir, ultrason taraması ile endometriyum kalınlığı, yumurtalıklar, foliküllerin boyutu ve daha birçok yapı detaylı bir şekilde incelenebilir. Bu tetkikler de yetersiz kalırsa daha ileri teknikler de uygulanabilmektedir.
Doktorunuz tedaviyi, adet kanamasının az gelmesine sebep olan etkene göre belirleyecektir.
AZ GELEN ADET KANAMASI NASIL ÇOĞALTILIR VEYA TEDAVİ EDİLİR?
Az gelen adet kanamasının tedavisi için öncelikle neden bilinmelidir. Esas neden bilinmeden başarılı bir şekilde tedavi edilemeyecektir. Bu durumu yaşayan kadınların öncelikle doktora başvurmaları gerekir. Neden tespit edilirse ona göre tedavi planı uygulanabilmektedir. Problem çözümlendiğinde kanama miktarı normale dönebilir. Ancak; ergenlik veya menopozdan kaynaklanan durumların tedavisi yapılamamaktadır.
Bazen sebep riskli bir durum içermiyorsa adet kanaması azlığı tehlike oluşturmaz ve tedavi gerekmez. Riskli olmayan nedenlerden meydana gelen az gelen adet kanaması tedavi gerektirmezken, hastalıklardan veya sağlıksız alışkanlıklardan oluşan problemlerin tedavi edilmesi gerekir.
Yapılacak tedavinin temeli, genellikle hormonal dengeyi düzeltmek yönündedir. Doğum kontrol hapları gibi ilaçlar, adet döngülerini düzenlemek ve kanamayı normalleştirmek için kullanılabilir. Ayrıca anemi mevcutsa demir, folat ve B12 vitamini gibi takviyeler verilebilir.