Düşük, aniden gelişen ve genelde hamileliğin 20. haftasından önce meydana gelen bir olaydır. Çoğu düşük, bebeğin normal olarak gelişmemesinden kaynaklanır.
Hamilelik döneminde ilaç kullanmanız gerekebilir. Örneğin folik asit ve demir ilaçları gebeler için riski olmayan hatta faydası olan ilaçlardır. Peki mide bulantısı ilaçları, ağrı kesiciler hatta antibiyotikler hamilelikte kullanılır mı?
Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve lohusalık döneminde anne veya bebekte meydana gelebilecek olumsuzlukların erken dönemde taranması, erken tanısı ve tedavisinin planlanmasıdır
Hamilelikte görülen kasık ağrıları genellikle anne adayları korkutan bir durumdur. Özellikle şiddetli yaşanan kasık ağrılarında pek çok anne adayı doktorlara başvurmaktadır.
Sigara içmek, hamile kadınlarda ve bebeğinde doğumdan önce ve sonra bazı problemlere neden olur. Sigara bağımlılığı olan kadınların %50 -70’i hamilelikleri esnasında sigara kullanımını sürdürmektedir.
Hamilelikte mide bulantısı, gebelerin yaklaşık %75'inin karşılaştığı bir durumdur. Çoğunlukla hamileliğin 6. haftasında başlayan mide bulantısı, genel olarak 14. haftaya kadar devam eder.
Mide yanması, hamile kadınlarda yaygın olarak görülen bir semptomdur ve anne adaylarının % 40-80’inde görülebilir.
Gebelikte yaşanan kanamalar çok kaygı vericidir ve risk içerir. Gebeliğin başlarında, embriyonun tutunduğu dönemde olan hafif lekelenmeler, birkaç damlalık kanama normal kabul edilir.
Bu yazımızda cinsiyet tayininde bilimsel olarak kanıtlanmamış ama yüzyıllardır halk arasında kullanılan bazı yöntem ve teorilerden bahsedeceğiz.
Gerçek anlamda bir zehirlenme ile hiçbir ilgisi olmayan gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi), hamilelik sırasında yüksek tansiyon ile ilişkili bir durumdur.
Hamilelikte anne Rh negatif ve bebek Rh pozitif olduğunda anne ile bebek arasında kan uyuşmazlığı söz konusudur.
Hamilelikte bağışıklık sistemi zayıfladığı için soğuk algınlığı her zamankinden fazla görülebilir. Soğuk algınlığı bebeğinize bulaşmaz.
Plasenta previa; plasentanın rahim ağzı üzerinde yerleşmesi yani önde gelmesidir. Bu sendrom anne ve bebek ölümlerine yol açabilen ciddi bir durumdur.
Abruptio plasenta yani dekolman plasentanın doğum sonrasında değil daha önce hamilelik esnasında rahim duvarından ayrılmasıdır.
Gebelik diyabeti yalnızca hamilelik sırasında ortaya çıkan bir diyabet türüdür, vücudun yeteri kadar insülin üretememesinden kaynaklanır.
Rahim içi gelişim geriliği hamilelik sırasında normalden daha küçük olan bebekler için kullanılır.
Amniyon sıvısı rahim içinde bebeği büyürken çevreleyen sıvıdır. Bebeğin anne karnında hareket etmesine, korunmasına, bebeğin gelişmesine, ısısını düzenli tutmaya ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur.
Bacak kramplarının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte hamilelikte ağırlaşan vücudu taşımanın bacaklarda kan damarlarının sıkışması olarak düşünülmektedir.
Hamilelikte karın sertleşmesi, anne adaylarının en çok karşılaştıkları durumlardan biridir. Özellikle ilk gebelik deneyimi yaşayan anne adayları karın sertleşmesi durumunda endişeye kapılabilir.
Düşük; dışarıda yaşayabilecek duruma gelmemiş embriyo ya da fetüsün herhangi bir müdahale olmaksızın rahimden atılmasıdır.
Döllenen yumurta uterusun (rahim) dışındaki bir yere bağlandığında dış gebelik oluşur. Dış gebelik çoğu kez fallop tüpünde meydana gelirken; rahim ağzı, yumurtalık ya da karın boşluğunda meydana gelebilir.
Baş ağrısı, hamilelik sırasında yaşanan en yaygın rahatsızlıklardan biridir ve hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak birinci ve üçüncü trimesterde daha sık olma eğilimindedir.
Braxton Hicks kasılmaları gebeliğin son aylarında rahimde oluşan doğuma hazırlık niteliğindeki düzensiz kasılmalardır.
Hamilelikte kan hacmi yaklaşık olarak yüzde 50 oranında artar. Artan kan hacmiyle birlikte damarlarda da bir miktar genişleme olur.
Toksoplazma enfeksiyonu; Toxoplasma gondii adı verilen parazitin vücuda girmesiyle oluşan bir hastalıktır.
Hamilik döneminde yaşanan hormonal değişimler, beynin iştah merkezinde değişikliklere yol açar ve aşerme denilen iştah durumu ortaya çıkar.
Hamilelikte kanama pek çok anne adayı için endişe verici olabilir. Gebelikte bazı kanamalar önemsizken genel olarak hamilelik süresince kanama ciddiye alınmalıdır.
Coronavirüsün sebep olduğu Covid-19 hastalığı, genellikle ileri yaş grubunda veya kronik rahatsızlığı olan kişilerde daha ciddi sonuçlar doğursa da, her yaşta kişiyi etkileyebileceği bilinmektedir.
Dünyayı etkisini altına alan korona virüse karşın Türkiye’de her geçen gün artan aşılama oranlarıyla birlikte hamile kadınlar aşı olup olmama konusunda araştırma içine girdiler.
Diğer zamanlarda olduğu gibi hamilelerde de vajinal akıntı olması normaldir. Ancak bu durumun normal olup olmadığı vajinal akıntının rengine, kıvamına, yoğunluğuna ve kokusuna değişkenlik göstermektedir
Kan pıhtılaşması insan vücudunu kanamalara karşı koruyan normal bir olaydır. Trombofili ise kanın pıhtılaşması ile ilgili bozukluktur. Kanın damar içerisinde pıhtılaşmasına neden olmaktadır.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareketlenmeye başlar. Fakat bebeğin gerçek hareketleri 10. Haftada başlar.
Hamilelikte bel ağrısı şikâyetleri bazen hamileliğin başlarında görülse de genel olarak gebeliğin ikinci trimesterinde daha sık görülen normal bir semptomdur.
Gebelik kolestazı; sadece gebelik döneminde görülen vücuttaki safra yollarının işlevindeki bozukluk nedeniyle kanda safra asiti birikimidir.
Ekojenik bağırsak ultrasonografi sırasında bebeğin karın kısmında bağırsakların olduğu bölgede parlak beyaz renkte (ekojenik) bölgeler görülmesidir.
Servikal serklaj yani rahim ağzına dikiş atılması durumu gebelik esnasında serviksin kapalı kalması için uygulanan bir cerrahi operasyondur.
Hamilelikte vajinal mantar, çok sık karşılaşılan bir durumdur ve genellikle büyük sorunlara neden olmaz.
Hamilelik döneminde yapılan kontrollerde böbrek genişlemesine sık rastlanılır. Tüm gebeliklerde %1-5 oranında görülmektedir.
Gebelikte fiziksel ve hormonal faktörlerin yol açtığı değişiklikler nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu artar. Hamilelikte progesteron hormonunun etkisiyle, büyüyen rahim idrar yollarında genişlemeye neden olur.
Hamilelik sırasında anne karnındaki bebeğin kalbinde parlaklık veya beyaz leke olması, ultrason muayenelerinde sık rastlanan bir durumdur.
2 ve özellikle 3. Trimesterde yapılan en önemli ölçüm karın çevresi ölçümüdür. Hamilelikte bebeğin ağırlığı ve büyümesinin tespitini sağlar.
Ultrason kontrollerinde bebeğin kafası olması gerekenden daha büyük görünüyorsa bu her zaman olumsuz bir durumun işaretçisi değildir.
Gebelikte erken doğum veya düşük riski olan kadınların genel olarak seyahat etmesi risklidir. Fakat bunun haricinde hamilelik dönemi seyahat etmeyi ve özgürlüğü kısıtlamaz.
Hamilelikte karpal tünel sendromu genelde çalışan hamile kadınlarda daha çok görülür. El ve bileğin sürekli aynı hareketleri yapmasından kaynaklıdır.
Tekil gebelikler anne rahmine bir embriyo yerleşmesiyle oluşmaktadır. İkiz gebelikte ise 2 embriyo vardır. Tek yumurta döllenip, bölünerek 2 embriyo oluşursa tek yumurta ikizliğinden bahsedilir.
Kalça ağrısı hissi leğen kemiğinin arka çıkıntısından kalça çıkıntısına kadar olan ağrı hissidir. Hamilelikte kalça ve pelvik bölgede hissedilen ağrılar kalçadan başlayarak bacağa doğru da yayılabilmektedir.
Dış gebelik durumunda Beta HCG testi düzenli sonuçlar vermez. Dış gebelikte kan testi sonuçları ufak ufak artışlar gösterebilirken bazen de çok yüksek Beta HCG değerine de rastlanabilir.
Kafatası yani skull teorisi bebeğinizin cinsiyetini 20 haftalık olmadan daha önce ultrason görüntülerine bakarak doğru bir şekilde tahmin edebileceğiniz iddiasından oluşan bir teoridir.
Teoriye göre, kromozomların farklı yöne gitmesi ile plasentanın hangi durumda olduğu belirlenir. Yani plasentanın bulunduğu konum bebeğin cinsiyetini vermektedir.
Nub teorisi genelde 11-13 hafta arasında bebeğin genital tüberkül isimli bacaklarının arasındaki bölgede nub olduğundan yola çıkılarak cinsiyet tahmin edilmeye çalışılır.
%90 tutan kız bebek belirtilerini öğrenmek ister misiniz? Tüm belirtileri sizin için derledik.
%90 tutan erkek bebek belirtilerini öğrenmek ister misiniz? Tüm belirtileri sizin için derledik.
Hamilelikte sırt üstü ve yüz üstü uyumak bebeğe zarar verir mi? Bu konuda yapılan tüm araştırmaları sizin için derledik.
Bebek hareketlerinin azalması doğum belirtisi mi? Sorusu bir çok kadının merak ettiği sorulardan biridir. Bebek hareketlerinde azalma hakkında her şey yazımızda.
''Hamilelikte ilk ayda karın çıkması normal mi? 20 Haftalık hamilelikte hala karnım çıkmadı normal mi'' gibi tüm soruların cevabı burada.
Bebeğin cinsiyeti en erken hangi haftada belli olur? Cinsiyet tayininde yanılma payı var mıdır?
Gebelikte memeden sıvı gelmesi, çoğu zaman normal karşılansa da bazı durumlarda tehlikeli olarak kabul edilebiliyor.
Gebelik sürecinde gestasyonel diyabet ile karşılaşan anne adayları hamilelik şekeri olanlar nasıl beslenmeli? Ve benzeri sorulara cevap araştırmaktadır.