Reklam Alanı

TÜP BEBEK HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI



1-TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN YAŞ SINIRI VAR MIDIR? YAŞ GEBELİK ŞANSINI ETKİLER Mİ?

Yumurtalık rezervinin iyi olduğu tespit edilirse, 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılabilir.

Ancak yaş ilerlemesinin olumsuz etkilerinden dolayı kromozomlar bakımından embriyonun incelenmesi gerekmektedir. Yanı sıra 38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başlayacak kadınların preimplantasyon genetik tanı yöntemine başvurması ve embriyolarının durumunu değerlendirmesi gerekmektedir.

Kadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı azalır, yumurtlama bozulur ve yumurtanın kalitesi kötüleşir. Yumurtalık rezervleri tüp bebek için uygun olsa bile tüp bebekte başarı şansı da düşmektedir.

Bu nedenlerle kısırlık sorunu yaşayan kadınların çocuk sahibi olabilmeleri için ileri yaşları beklemeden tedaviye başlaması önemlidir.

2-HANGİ DURUMLARDA TÜP BEBEK TEDAVİSİ YAPILIR?

Herhangi bir korunma yöntemini kullanmadan cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen 1 yıl ve daha fazla boyunca hamile kalınamıyorsa, infertilite konusunda bir Tüp Bebek Merkezi’ne başvurulmalıdır.

3-TÜPLERİN TIKALI OLMASI GEBE KALMAYA ENGEL OLUR MU? TÜPLERDEKİ TIKANIKLIK TÜP BEBEK BAŞARISINI AZALTIR MI?

Tüplerdeki tıkanıklık normal gebelik sürecini olumsuz etkiler. Çünkü normal yolla gebelikte yumurta ve spermin buluşması, embriyonun ilk 5 günlük hayatı ve sonrasında rahim içine iletimi, kadının tüplerinde gerçekleşir. Tüp bebek tedavisinde döllenme işlemi dışarıda gerçekleştiği için gebelik şansını tüplerin tıkalı olması değiştirmez. 

4- TÜP BEBEK TEDAVİSİ, EN FAZLA KAÇ DEFA UYGULANABİLİR?

Tüp bebek tedavisinin uygulanma sayısında bir sınırlama yoktur.  Tedaviye duygusal ve ekonomik açıdan hazır olan anne ve baba adayları istedikleri takdirde tüp bebek tedavisi tekrarlanabilir. Tüp bebek denemelerinde genellikle ilk üç tedavide gebelik elde edilmektedir.  8-10. Denemesinde bile bebek sahibi olan çiftler vardır. 

5-  TRANSFER EDİLEN EMBRİYO SAYISI GEBELİK İHTİMALİNİ ETKİLEYEN BİR ETKEN MİDİR?

Transfer edilen embriyo sayısı arttıkça gebelik şansı da artmaktadır. Yani ne kadar çok embriyo transfer edilirse, gebelik şansı da o kadar çoktur. Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur.  Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir.

Bu tür çoğul gebelikler hem anne  hem de bebekler için büyük riskler taşır ve  tıbbi açıdan  istenmeyen bir durumdur. Tek embriyo transferi yapılan kişilerde geriye dondurulabilecek bir miktar embriyo kalmakta ve bunların çözülerek kullanımı ile de ciddi oranda ilave gebelikler elde edilmektedir.

Anne adayının 35 yaşın altında olması durumunda birinci ve ikinci tüp bebek denemelerinde yalnızca 1 adet embriyo transferi edilebilmekte, üçüncü ve daha sonraki denemelerde ise bu sayı 2 embriyo ile sınırlandırılmaktadır. 35 yaş ve üzeri hastalar için en fazla 2 embriyonun transferi gerçekleştirilmektedir.

6-  EMRBRİYOLARIN DONDURULMASI TÜP BEBEKTE ŞANSI ARTTIRIR MI?

Dondurulmuş embriyo transferi ile taze transfer arasında gebelik oranı açısından bir fark yoktur. Hatta bazı durumlarda dondurma-çözme ile embriyo transferi gebelik elde etme oranlarını olumlu etkileyebilir.

7-TÜP BEBEK UYGULAMALARI İLE ELDE EDİLEN GEBELİKLERDEN DOĞAN BEBEKLERLE, NORMAL DOĞAN BEBEKLER ARASINDA FARK VAR MI?

Hayır, normal yolla elde edilen gebelik ile tüp bebek uygulaması sonrası elde edilen gebelik arasında herhangi bir fark yoktur.

8-TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE CİNSİYET SEÇİMİ YAPILIR MI?

Embriyo transferi öncesi uygulanan preimplantasyon genetik tanı ile embriyonun cinsiyetini belirlemek ve istenen cinsiyetteki embriyoları transfer etme ile mümkün olabilir.

Ancak cinsiyet belirleme yönetmelikler ile yasaklanmıştır. Türkiye'de cinsiyet belirleme yöntemi uygulanmamaktadır. Bu nedenle cinsiyet seçimi amacıyla genetik inceleme yapılmamaktadır. Ülkemizde cinsiyet seçimi ancak cinsiyet kromozomu ile taşınan genetik hastalıkların varlığında yapılabilir.

9-EMBRİYO TRANSFER SONRASI İSTİRAHAT EDİLMELİ Mİ?

Tüp bebek yaptıran çiftlerde, anne adayı genellikle çevresi tarafından hiç yataktan çıkmaması için uyarılır. Embriyo transferinden sonra ilk 45 dakika anne adaylarının dinlenmesi önerilir. 45 dakikanın sonunda hastaneden ayrılmasına izin verilen anne adayının istirahat etmesine gerek yoktur. Günlük aktivitelerine ve iş yaşamına devam etmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz.

Tüp bebek uygulamalarının ilk yıllarında transfer sonrası hastaya 24 saat süreli katı bir yatak istirahati önerilmekteydi. Daha sonra yapılan çalışmalarda, transferden sonra 20-60 dakikalık istirahatin yeterli olduğu saptandı. 

Transferden sonra anne adayı ağır egzersizler, tempolu yürüyüşler gibi spor aktiviteleri ve cinsellik dışındaki tüm normal yaşam aktivitelerine dönüş yapabilir.

10-TÜP BEBEK SONRASI, DÜŞÜK İHTİMALİ DAHA MI YÜKSEKTİR?

Tüp bebek tedavi yöntemleriyle elde edilen gebeliklerde düşük riski, normal yolla elde edilen  gebeliklerden biraz daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ama bunun sebebi gebeliğin tüp bebekle elde edilmesi değil; kişinin gebe kalmasını engelleyen sebebe bağlı olduğu bulunmuştur.

11-EMBRİYO TRANSFERİ SONRASI CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEKTE SAKINCA VAR MI?

Yumurta toplama işleminden sonra yumurtalıklar hala büyük kanamaya meyilli  olabilir. Kullanılan ilaçlar ve yapılan işlemlerden dolayı cinsel ilişkiden sonra kanama ve ağrı olabilir. Özellikle transfer aşamasından sonra ilk bir haftalık süreçte anne adaylarına cinsel ilişki önerilmez.

12-EMBRİYO TRANSFERİ SONRASI VE TEDAVİ SIRASINDA ARABA VE UÇAK YOLCULUĞU YAPILMASININ SAKINCASI VAR MIDIR?

Hayır, tedaviniz sonrası araç ve uçak yolculuğu yapmanızın bir sakıncası yoktur.

13-İKİ TÜP BEBEK DENEMESİ ARASINDA NE KADAR ARA VERMEK GEREKİR?

İki ya da üç aylık bir ara sonrası çiftler yeni bir tüp bebek tedavisini deneyebilirler. İki üç aylık süre anne adayının en az iki kez adet görmesi sonucu belirlenmektedir. Yaşı 35'in üzerinde olan kadınlarda ise bekleme süresi daha kısa tutulmalıdır.

14- TRANSFER SONRASI BANYO YAPMAMIN ZARARI OLUR MU?

Transfer sonrası banyo yapmanın gebelik başarısına bir etkisi yoktur. Dilediğiniz sıklıkta banyo yapabilirsiniz.

15-TÜP BEBEK TEDAVİSİ SIRASINDA KAHVE İÇMEK ZARARLI MIDIR?

Tüp bebek tedavisi sırasında düzenli olarak kahve tüketen kadınlarda da bebek sahibi olma şansı azalmaktadır. Baba adaylarının kafein kullanımının ise sperm parametreleri, ve tedavi başarısı üzerine olumsuz etkisi yoktur. Sonuç olarak tüp bebek tedavisine başlayacak anne adayları tedavi sırasında kahve tüketiminden kaçınmalıdır.




Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz