SMEAR TESTİ TESTİ NEDİR? HAMİLELİK ÖNCESİ SMEAR TESTİ NEDEN YAPILMALIDIR?
SMEAR TESTİ NEDİR?
Pap smear testi kadınların rahim ağzı kanseri ya da kanser öncüsü hücrelerin taranmasında kullanılan bir testtir . Smear testi, rahim ağzı kanseri olmak üzere rahim ağzındaki düzensiz ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir.Kadınların, her yıl rutin olarak smear testi yaptırması gerekmektedir.
SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR?

Smear Testi, rahim ağzı ( serviks ) denilen bölgeden 5-10 saniye gibi kısa süre içinde ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması işlemidir.
Önce rahim ağzının daha iyi görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça ile sürüntü alınarak hücre örnekleri toplanır ve Patolog tarafından bu hücreler mikroskop altında incelenerek anormal gelişim olup olmadığına bakılır.
Pap smear son adet tarihinden 10-18 gün sonra alınmalıdır. Testten önceki 48 saat içinde
- vajinal duş
- vajinal tampon
- vajinal kontraseptif ajanlar veya ilaç kullanımı
- cinsel ilişki olmamalıdır.
SMEAR TESTİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?
Hayır.Smear testi normal jinekolojik bir muayene gibidir ve jinekolojik muayeneniz sırasında smear alınırken asla ağrı hissetmezsiniz. Smear testi basit ve ağrısızdır.
SMEAR TESTİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.
Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır.
SMEAR TESTİ YAPILMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişki kurulmamış olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması gereklidir. Genital enfeksiyon varsa tedavi edilmeli daha sonra smear alınmalıdır.
SMEAR TESTİ SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Günümüzde kullanılmayan terimlerdir. Smear sonucunun negatif çıkması sorun saptanamadığını gösterirken smear sonucunun pozitif çıkması enfeksiyon hücre bozukluğu gibi bir sorunun varlığını işaret eder.
- Negatif: Pap testinde hiç anormal, prekanseröz ya da kanseröz hücre görülmemesi (intraepitelyal lezyon ya da malignensi negatif)
- Anormal sonuçlar: Smear'de servikal hücrelerin anormal olmasının birçok nedeni olabilir. Anormal bir sonuç alındığında enfeksiyon tedavisi ve/veya yakın takip ve/veya kolposkopi + biyopsi önerilebilir.
Her testte olduğu gibi Pap smear testinde de yanılma olasılığı vardır. Testin düzenli olarak tekrarlanması yanılma olasılığını düşürür.
Bu nedenle yıllık kadın doğum kontrolleri ve smear testi yapılması, smear testi veya biyopside kanser öncüsü hücrelerin saptanması durumunda düzenli kontroller büyük önem taşımaktadır.Her kadının en az 2-3 yılda bir yaptırması gereken test, hamilelikten önce de mutlaka yaptırılmalıdır.