Reklam Alanı

PROGESTERON KAÇ OLURSA HAMİLE KALINIR?



PROGESTERON NEDİR?

Progesteron hormonu üreme için çok önemlidir.  Kadınlarda  yumurtalıkların salgıladığı progesteron hormonu, adet döngüsünde ve gebeliğin erken dönemlerinde önemli rol oynamaktadır. Progesteron adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olurken en önemli görevi rahmi hamilelik için hazır hale getirmektir. 

Progesteron döllenmiş bir yumurtanın tutunması için rahmin astarını kalınlaştırmaya yardımcı olur. Eğer döllenmiş yumurta yoksa progesteron düşer rahim duvarı parçalanır ve adet kanaması başlar. Döllenmiş bir yumurta varsa fakat progesteron hormonu yeterli değilse rahim gerekli kalınlığa ulaşamaz ve tutunma gerçekleşmeden hamilelik oluşamaz.

PROGESTERON HORMONU NE İŞE YARAR?

  • Vücudu hamileliğe hazırlar.

  • Rahmi kalınlaştırarak döllenen yumurtanın rahme tutunmasını kolaylaştırır.

  • Rahim kasılmalarını engeller ve düşüğü riskini azaltır.

  • Adet döngüsünde önemli rol alır.

PROGESTERON KAÇ OLURSA HAMİLE KALINIR?

Üreme çağındaki sağlıklı bir kadında, olması gereken ideal progesteron seviyesi, regl döneminin ilk gününde ve normal seyrinde 0.2-1.4 ng/ml arasındadır.

2 haftalık yumurtlama döneminde ise vücuttaki progesteron oranının 4-25 ng/ml aralığında olması beklenilen bir durumdur. Yumurtlama döneminde progesteron hormonu, 4-25 arasında ise gebe kalınma olasılığı yüksektir.

Yani gebelik durumunun oluşması için progesteron seviyesinin en az 4 ng/ml olması gerektiği söylenebilir. 

PROGESTERON DÜŞÜKLÜĞÜ GEBELİĞE ENGEL Mİ?

Progesteron, gebeliğin başlaması ve sürdürülmesi için gereklidir. Döllenmiş yumurtanın rahme tutunması için progesteron hormonunun sağlıklı seviyelerde olması gerekir. Gebeliğin sağlıklı şekilde başlatılması için sağlıklı ve yeterli progesteron seviyesinin sağlanması ve döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim duvarına tutunması gerekir. Yani progesteron hormonu düşüklüğü direkt olarak gebeliğe engeldir denilmese de hamilelik oluşumunu geciktirebilir ayrıca hamilelik oluşsa dahi düşük vb. gibi komplikasyonlara neden olabilir.

PROGESTERON DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Kanama,

  • Adet düzensizliği,

  • Hamilelikte kanama,

  • Tekrarlanan düşükler.

PROGESTERON SEVİYESİ NASIL ÖLÇÜLÜR?

1 yıl geçmesine rağmen hamilelik oluşmaması durumu veya tekrarlayan düşük gibi durumlar yaşayan kadınlarda progesteron testi yapılarak progesteron seviyesi ölçülebilir. Eğer düşüklük veya yükseklik tespit edilirse ilaç tedavisi uygulanabilir.

Ayrıca test, gebeliğin ilk haftalarında da önlem olarak yapılır; progesteron seviyesinde düşüklük varsa erken doğum ya da düşük gibi riskli durumlara yol açabileceğinden erkenden tedbir almak önem taşır.

Bu test kan alınarak yapılan basit bir testtir.

HAMİLELİKTE PROGESTERON HORMONU NEDEN ÖNEMLİDİR?

Progesteron hormonu, rahimde kan akışını hızlandırır ve buradaki dokuların kalınlaşmasını sağlayarak döllenmiş olan yumurta hücresinin, rahim iç duvarına güvenli bir şekilde tutunup gelişmesini sağlar.
Progesteron hormonu, aynı zamanda rahim içi kaslarının oksitosin hormonuna duyarlılığını azaltır. Oksitosin hormonu, rahim kaslarının kasılmasını sağlayan ve doğum eylemini başlatan bir hormondur. Progesteron hormonu ise rahim kaslarının oksitosin hormonuna karşı duyarlılığını azaltarak bu kasılmaların zamanından önce yaşanmasını engeller. Bu sayede düşük riskini kontrol altına alır.

Hamilelikte progesteron seviyesinin yeterli düzeyde olmadığı durumlarda düşük riski meydana gelebilir. Progesteron hormonu, hem doğal yoldan oluşan gebeliklerde hem de tüp bebek tedavilerinde embriyonun rahme tutunmaya devam etmesi için önemlidir. Bu yüzden progesteron hormonu; gebeliğin sağlıklı bir şekilde devamı için çok önemli bir hormondur.

HAMİLELİKTE PROGESTERON HORMONU KAÇ OLMALIDIR?

Hamileliğinin ilk trimesterinde (üç aylık dönem) : 11.2 – 90 ng/mL arasında,

Hamileliğin ikinci trimesterinde: 25.6 – 89.4 ng/mL arasında,

Hamileliğin üçüncü trimesterinde: 48.4 – 42.5 ng/mL arasında olmalıdır.

BAKINIZ: PROGESTAN KULLANIMI NASILDIR? PROGESTAN NE İŞE YARAR?

PROGESTERON YÜKSEKLİĞİ TEHLİKELİ MİDİR?

Progesteron hormonu, hamilelik boyunca yükselen bir hormondur. Yumurtlama ve gebelik dönemlerinde yüksek olan progesteron hormonu genelde normal kabul edilir. İdeal seviyenin daha üstünde seyreden progesteron hormonu, genellikle bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez. Ayrıca hormon içeren ilaç kullanımı, doğum kontrol hapları vb. progesteron yükselmesine neden olabilir.

Hamilelik veya yumurtlama gibi durumlar söz konusu değilse fakat progesteron seviyesi yüksekse başka hastalıkların belirtisi olabileceği için doktora danışmakta fayda vardır.

BAKINIZ: PROGESTAN KULLANIMI NASIL OLMALIDIR? TIKLAYIN

BAKINIZ: HORMON TESTİ DEĞERLERİ NE OLMALIDIR? TIKLAYIN




Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz