KOLAY HAMİLE KALMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER NELERDİR?
YUMURTLAMA GÜNÜNE DİKKAT ET
Hamile kalmaya karar verildiğinde doğal olarak ilk yapılacak şey korunmayı bırakmaktır. Hamile kalmak için en uygun dönem 28 günde bir regl gören kadında kanamanın başlangıcından itibaren 12-15. Günler olan yumurtlama günleridir. Fallop tüplerinde yumurtanın döllenebilmesi için 24 saat vakti bulunur. Yani yumurtlama günü yaklaşık 1 gün sürer. Bu yüzden kadınların yumurtlama gününü tespit etmesi çok önemlidir.

Yumurtlama gününde 1-2 günlük sapma olması bile spermle yumurtanın karşılaşma şansını azaltır. O yüzden yumurtlama döneminde ilişkiye girmek çok önemlidir.
Hamile kalma şansını arttırmak için düzenli bir cinsel yaşam gerekir. Bu nedenle düzenli adet gören bir kadın adet döngüsünün 10. Günü cinsel ilişkiye başlamalı ve 1 hafta boyunca gün aşırı cinsel ilişkiye girmelidir. Bu yöntemle kadının hamile kalması kolaylaşır. Bu şekildeki çiftlerin yüzde 75'i, 6 ay içinde hamilelik elde eder. Çiftlerin yüzde 15'inde 1 yılın sonunda hamilelik görülmeyebilir. 1 yılın sonunda hala gebelik sağlanmadıysa bir hekime danışmak gerekmektedir.
Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Ancak yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da gerçekleşebilir. 35 günde bir adet gören kadınlarda ise yumurtlama 19 ila 25. günler arasında gerçekleşir. Düzenli adet gören kadınlar, 30 günde bir adet görüyor ise adetin başlangıcından itibaren 14. ve 16. Günleri hamilelik için değerlendirmelidir.
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalmak çok düşük bir ihtimal olsa da spermler, kadın vücudunda 4 veya 5 gün canlı kalabilir. Bu durum yumurtlama döneminden önceki beşinci günde bile girilen cinsel ilişki ile de hamile kalma durumu görülebilmektedir.
BAKINIZ: YUMURTLAMA DÖNEMİ HESAPLAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
HAMİLE KALMAK İÇİN İLİŞKİ SIKLIĞINA DİKKAT EDİN
Hamile kalmak için gerekli cinsel ilişki sıklığı genelde erkekteki bazı faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bazı erkeklerde sperm sayısının az olması gibi durumlarda ilişki sıklığının daha az olması tavsiye edilebilir.
Eğer kadında ve erkekte belirlenmiş bir kısırlık gerekçesi mevcut değilse, yumurtlamanın gerçekleştiği günlerde günde bir kez olacak şekilde ilişkiye girmek, en uygun ilişki sıklığı olacaktır. Sık sık ilişkiye girmek gebelik şansını arttırır ancak, günde bir defadan fazla boşalmak erkeklerin sperm sayısını olumsuz etkileyeceğinden, önerilmez.
Stres faktörünün de gebelik şansını etkilediğini göz önünde bulundurarak, en az iki günde bir ilişkiye girecek şekilde bir planlama yapmak en doğrusudur. İlişkinin her gün önerilmemesinin sebebi erkeğin sperm kalitesini düşürmemektir. Her ilişkiden önce erkeğin en az 48 saat süreyle boşalmaması ayrıca sperm sayısı düşük ya da sınırda olan erkekler için yararlıdır.
Yapılan bir araştırmada yumurtlama döneminde her gün cinsel ilişki yaşayan çiftlerde gebe kalma olasılığı % 37 iken, bir ay boyunca her gün cinsel ilişki yaşayan çiftlerde ise % 33 bulunmuştur. O yüzden gün aşırı cinsel ilişki, bir çiftin gebe kalması için yeterlidir.
HAMİLE KALMA POZİSYONLARINA VE İLİŞKİDEN SONRA SIRT ÜSTÜ YATMAYA DİKKAT EDİN
Cinsel ilişkiye hangi pozisyonda girildiği önemli olmasa da, ilişkiye girdikten sonra 25-30 dakika sırt üstü yatmak, gebelik şansını arttırabilir. İlişki sonrası hemen ayağa kalkmak spermlerin rahim ağzındaki açıklıktan geçmelerini güçleştirebilir. Spermler rahim ağzına ulaşacak zaman bulamazlarsa gebelik gerçekleşmeyebilir. Bazı araştırmalarda, cinsel ilişkinin ardından bel bölgesinin altına yastık koyulmasının, spermlerin fallop tüplerine yüzmesini kolaylaştırdığı görülmüştür. Kadın sırt üstü yattığı sırada bir miktar spermin dışarı çıktığı görülebilir. Bu normal bir durumdur, içeride kalan spermler hamilelik için yeterli olabilecektir.
BESLENME ŞEKLİNİZİ VE KİLONUZU DÜZENLEYİN

Çok zayıf olmak veya kilolu olmak yumurtlamayı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ideal kiloda olmak gebe kalmak için çok önemlidir. Eğer çok zayıfsanız adet döngüsü etkilenebilir veya çok kilolu iseniz hormonlarınız yumurtlamayı engelleyebilir. Ağır diyetler yapmak da yumurtlama kalitesini düşürdüğünden dengeli beslenmek doğru olacaktır.
Yapılan bir araştırmada her gün bir porsiyon et yerine sebze ya da baklagiller tüketmenin doğurganlığı artıracağı tespit edilmiştir. Et ürünlerini çok fazla tüketen kadınlarda infertilitenin (kısırlığın) %39 daha yüksek olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Yapılan bir başka bilimsel çalışmada haftada en azından 2 kez balık tüketmenin ya da balık yağı kullanımının hamile kalma sürecini kolaylaştırdığı ortaya çıkmıştır. Fastfood tarzı hazır beslenme ise hamile kalmayı zorlaştırabilir. Hamile kalmayı kolaylaştırmak için daha çok ege-akdeniz tarzı beslenmelisiniz.
Günde en az 2 lt. su tüketmeyi unutmamalısınız. Omega 3 için her sabah bir yumurta, yumurta tüketilmeyen günlerde üç adet ceviz tüketebilirsiniz. Diğer yandan gebelik öncesi içerisinde kimyasal madde içeren işlenmiş sosis, salam, bulyon, kolalı içecekler ve hazır çorba gibi ürünler tüketilmemelidir. Ayrıca gebe kalma sürecinde karışık bitki çaylarının, nane ve adaçayı içeren çayların tüketilmemesi daha doğru olur.
HAMİLE KALMADAN ÖNCE VİTAMİN TAKVİYESİ ALIN
Dengeli beslenmenin yanı sıra kendinize vitamin ve mineral takviyesi yapabilirsiniz. Öncelikle hamile kalmadan en az 3 ay önce takviye olarak folik asit (400 mikrogram) alınmalıdır. Ayrıca doktorunuza danışarak bir multivitamin alabilirsiniz. Bunların her ikisi de gebelik öncesinde, gebelik sırasında ve sonrasında çok önemlidir. Prenatal vitaminleri, fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi gebe kalmaya hazır hissettiğinizde gebelikten önceki 3 aylık süreçte almaya çalışın. Ancak bu takviyelere başlamadan önce mutlaka doktora danışın.
Eşinizin ise Çinko E vitamini ve Selenyum alması bu süreci olumlu etkiler. Selenyum testosteron ve sperm sayısını artırır. Aynı şekilde C Vitamini de eşinizin sperm kalitesini arttırır ve böylece hamile kalma şansınız yükselir.
KAFEİNİ AZALTIN

Araştırmalar, kafeinin özellikle kahvenin direkt olarak hormonlara etkisi olabildiği için gebe kalma ihtimalini yarı yarıya düşürdüğünü göstermektedir. Yarım fincandan fazla, (o da tercihen kafeinsiz olmak koşuluyla) kahve tüketmeyin.
Yapılan bir çalışmada, günde 100 miligram civarında kafein tüketiminin gebelikte düşük yapma riskini % 14, ölü doğum riskini de % 19 artırdığını göstermektedir. Günlük kafein tüketimini azaltmak ya da kafeini tamamen hayatınızdan çıkarmak gebe kalma şansınızı arttıracaktır.
HAMİLELİK ÖNCESİ MUTLAKA MUAYENE OLUN
Hızlı hamile kalmak için sağlıklı olmanız ilk şarttır. Vücudunuzda herşeyin yolunda gittiğinden emin olursanız hamile kalmaya çalışma sürecini daha rahat geçirebilirsiniz. Anne olmaya karar verildiğinde ilk yapılması gereken bir kadın doğum doktoruna giderek muayene olmak ve hamilelik öncesinde neler yapmanız gerektiği konusunda fikir almaktır. İlk muayenede detaylı bir fizik inceleme yapılmalıdır.
Eşinizde ya da sizde bebek sahibi olmanızı engelleyen herhangi bir sağlık problemi varsa bu en başta tespit edilebilir ve vakit kaybetmeden tedavi olabilirsiniz. Böylece boşuna beklememiş olursunuz.
ALKOL VE SİGARAYI BIRAKIN
Alkol, hamile kalma şansınızı bir miktar azaltmaktadır. Anne karnında alkole maruz kalan bebeklerde uzun dönemde zeka gerilikleri, öğrenme ve davranış bozuklukları görülebilir.
Yapılan bir çalışmada haftada 1-5 kez alkol kullanan kadınların hiç kullanmayanlara göre daha zor hamile kaldıkları saptanmıştır. Alkol erkeklerde de sperm sayısı ve kalitesini azaltır.
Sigara içmek de hem kadınlarda hem de erkeklerde infertiliteye neden olabilir. Sigara dumanında bulunan nikotin ve karbon monoksit gibi kimyasallar bir kadında yumurtlama problemlerine yol açabilir. Eğer hamilelik planlıyorsanız en az 3 ay öncesinde sigara ve alkolü bırakmanız gebe kalmayı hızlandırır.
AĞRI KESİCİ GİBİ İLAÇLARIN ALIMINA DİKKAT EDİN

Birtakım ağrı kesiciler -doktorunuza danışın- yumurtlama döneminde kullanıldığında kadın vücudundaki hormonları baskılayabilir ve yumurtlama sorunlarına neden olabilir.
Yapılan bir çalışmada ağrı kesici ilaçlar kullanan kadınlarda yumurtlamada problemler olduğu görülmektedir. Ağrı kesici ilaçların doğurganlığa zararlı etkileri olabileceğini ve dikkatli kullanılması gerektiği bulunmuştur. Çalışmada hastaların üçte birinde yumurtlama için gerekli olan bazı hormonların baskılandığı bulunmuştur. Buna göre herkesin kolayca ulaştığı bu ağrı kesici ilaçların sadece kısa dönem kullanımlarında bile doğurganlığa önemli bir etkisi olabileceğini göstermektedir.
Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlar da gebeliğin oluşumunu engelleyebilir. Gebelik planlayan kişilerin, kullandıkları ilaçları değiştirmesi ya da dozunu değiştirmesi gerekebilir. Bu yüzden kullanılan ilaçların gebelik üzerinde etkisi olup olmadığı konusu doktora danışılmalıdır. Ancak ilaç kullanımı asla hekimden görüş almadan bırakılmamalıdır.
KAYGANLAŞTIRICI VB. KULLANMAYIN
Kozmetik ürünler, kayganlaştırıcı olarak kullanılan bazı krem ve yağlar spermlere zarar verebilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız bu ürünleri kullanmayı bırakmalısınız.
STRESİ AZALTIN, TATİLE ÇIKIN
Gebe kalmayı kolaylaştıran bir diğer bir yol ise stresten uzak kalmaktır. Stres, kadınlarda her ay gebelik oranlarını yüzde 12 oranında azaltır. Yapılan bir çalışmada; Oxford Üniversitesinden araştırmacılar, doğal yollardan hamile kalmayı planlayan kadınların stres hormonlarını ölçtüler ve aşırı stresin hamile kalma olasılığını düşürdüğünü tespit ettiler. Adrenalin seviyesi yumurtlama döneminde en yüksek olan kadınların hamile kalma olasılığının, seviyenin en düşük olduğu kadınlara göre yüzde 12 daha düşük olduğu tespit edildi.
Yine stres erkek üzerinde sperm problemlerine neden olarak gebe kalma oranını azaltır.
Pek çok kadın tatilde hamile kalır. Çünkü tatil gevşemeyi sağlar. Stres doğurganlığın düşmanıdır ve hamile kalmak istiyorsanız stresten uzak kalmanızı sağlayan her şeyi yapmanızda fayda var.
ÇOK SICAK ORTAMLARDAN UZAK DURUN
Hamile kalmak isteyen kadınların fazla yüksek ısıdan uzak durmaları gerekir. Sauna, buhar banyosu, hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan kaçınmalısınız. Erkeğin yumurtalıklarının fazla ısıya maruz kalması da sperm kalitesini bozar. Ayrıca erkeklerin bu süreçte pamuklu iç çamaşırlar giymesi ve dar pantolonlardan uzak durması gerekir.
SABAH SAATLERİNİ TERCİH EDİN
Gebe kalma sürecinde ilişki için sabah erken saatleri tercih etmeniz daha iyi olabilir. Çünkü sabah saatleri spermlerin en kaliteli ve hareketli olduğu zamandır.
1 YIL İÇİNDE GEBE KALINAMIYORSA DOKTORA GİDİN
Sonuç olarak sağlıklı beslendiğinizde, sigara ve alkolü bıraktığınızda stresten uzaklaştığınızda gebelik şansınız yükselir. Düzenli ilişkiyle çiftlerin 10’da 9’u bir yıl içinde gebe kalır. 35 yaş altında bir yıl, 35 yaş üzerinde 6 ay düzenli ilişkiye rağmen gebelik görülmezse mutlaka doktora danışmak gerekir.
Uzun süredir çabalıyor ve hamile kalamıyorsanız eşinizle birlikte mutlaka doktorunuza görünün. Eğer bir sorun varsa ve bunu ne kadar çabuk tespit ederseniz o kadar çabuk düzeltip bebek sahibi olabilirsiniz.