Reklam Alanı

HAMİLELİKTEN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN TİROİT TESTLERİ NELERDİR?



TİROİT TESTİ NEDİR?

Tiroit hormonlarının seviyesinde herhangi bir bozukluk olup olmadığına bakmak için yaptırılan TSH, T3, T4 testleridir. Tiroid testi kandaki TSH miktarını ölçer. Tiroid bezinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için TSH testi kullanılır.

TSH testi ile, tiroid belirtileri veya bilinen veya şüpheli bir tiroid bozukluğu belirtileri varsa tespit edilebilir.  Ayrıca bu testler kadınlarda doğurganlık problemlerini teşhis etmek için kullanılır. Bu hormonlar gebelikte bebeğin gelişimini etkileyebileceği için özellikle hamilelik öncesinde mutlaka ölçülmelidir.

TSH TESTİ NASIL YAPILIR?

TSH testi için damardan kan alınır. Tiroit testinin sabah erken saatlerde yapılması daha uygundur. Aç olmanız tercih edilir.

TİROİT HAMİLELİĞİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLİYOR

Gebelik öncesi ve gebelik sırasında görülen tiroid hastalıklarının tanınması ve erken tedavi edilmesi, hem anne hem de bebek için çok önemlidir. Fetal gelişim ve düzenli adet düzeni için tiroid hormonu gereklidir. Tiroid hormonu bozuklukları; plasental gelişimin bozulması, düşük, preklampsi ve erken doğumlara neden olabilir.

Tiroit hormonunun az ya da çok oluşu hamileliğin seyrini değiştirmekle birlikte anne ve bebeğin geleceğini ciddi olarak etkiliyor. Bebekte gelişim bozukluğu ve zeka geriliğine neden olabildiği gibi anne adayının düşük yapmasına dahi yol açabilir. Bu nedenle anne adayının özellikle gebelikten önce tanı konulmuş bir tiroit hastalığı varsa kadın doğum uzmanı ile birlikte iç hastalıkları uzmanı ve gerekirse endokrinoloji uzmanının kontrolünde bir hamilelik geçirmesi gerekir.

TİROİD HASTALIĞI AÇISINDAN RİSK ALTINDA OLANLAR KİMLERDİR?

1.Ailesinde veya kendisinde tiroid hastalığı öyküsü(Hipertiroidi veya hipotiroidi,doğum sonrası tiroiditi)
2.Daha önce tiroid ameliyatı geçirmiş olmak
3.Guatr varlığı, tiroid hastalığı düşündüren bulguların varlığı
4.Tip 1 Diyabet ve/veya diğer otoimmün hastalıkların varlığı, tiroid otoantikorlarının varlığı
5.Anemi, kolesterol yüksekliği, hiponatremi ( Kanda sodyum düşüklüğü)
6.Baş boyun radyoterapisi almış kadınlar
7.İnfertilite tedavisi görmüş olan kadınlar
8.Daha önce düşük veya ölü doğum öyküsü olanlar

HİPERTİRODİ ve HİPOTİROİDİ KISIRLIK VE DÜŞÜKLERE NEDEN OLABİLİYOR

 

Bir kan tahlilindeki normal TSH oranı 0,45 ila 4,12 mU / L’dir. Hipertiroidi olan bir kişinin TSH oranı bu değerden düşüktür. Hipotiroidi olan bir kişinin TSH oranı 0,45 ila 4,12 mU / L üstünde olacaktır. Hipertiroidi ve hipotiroidi tedavi edilmezse adet düzeni bozulabilir. Adetlerde azalma ve süresinde kısalma düzensizlik görülebilir. Bu durumdan dolayı hamile kalmak da zorlaşacaktır. Hatta hamile kalınsa bile düşük yaşanması da söz konusu olabilir.

Hipotiroidi ve gebelik ilişkisi:

Hipotiroidiniz varsa yani tiroid bezleriniz az çalışıyorsa, adet dönemleri genelde uzun aralıklarla ve kısa sürelidir.

Kimi zaman yumurtlama bozukluklarına bağlı hiç adet görülmeyebilir.

Adet düzensizlikleri, tiroid fonksiyonları normal olan kadınlara kıyasla, hipotiroidisi olan kadınlarda yaklaşık 3 kat daha fazla görülür.

Tiroid bezinin az çalışması, süt hormonu olan prolaktin düzeylerini artırabilir ve yumurtlamayı baskılayabilir.

Hipotiroidi, yumurtalıklarda kist oluşumuna yol açarak gebe kalmayı engelleyen Polikistik Over Hastalığı riskini de artırır.

Gebelik öncesi dönemde saptanırsa gebelikten önce tiroid hormonu yerine koyma tedavisine başlanır. TSH değerinin 2,5 Mu/L değerinin altında olması önerilir. Gebeliğin ilk haftalarında tiroid hormon ihtiyacı %30-50 artar.

Hipertiroidi ve gebelik ilişkisi:

Hipertiroidi yani tiroid bezlerinin çok çalışması; kadınların hem gebe kalamamasına, hem de gebelik durumunda tekrarlayan düşükler yapmasına yol açabilir.

Tiroid bezi aşırı düzeyde tiroid hormonu üretiyorsa; sağlıksız bir biçimde kilo kaybediyorsanız, bu durum da gebe kalma şansınızı azaltabilir.

Hipertiroidi ise annede düşük, gebelik ile ilişkili hipertansiyon, erken doğum eylemi, anemi, enfeksiyon, kalp ritm bozuklukları ve daha ilerlemiş olgularda kalp yetmezliği ve tiroid krizine yol açabilir. Bebek açısından anne karnında gelişme geriliği, ölü doğum ve erken doğum olası istenmeyen sorunlardır.

SAĞLIKLI BİR GEBELİK İÇİN TİROİDE DİKKAT!

Gebeliğin gerçekleşebilmesi için tiroid hormonlarının düzgün çalışması gerekmektedir. Tiroid bezlerinin fazla yada az çalışması hem erkekte hemde kadında doğurganlığı engelleyebilir. Tiroid bezindeki normal seyirler hem anne baba sağlığında hemde bebeğin sağlığında çok önemli bir yer tutar.

Tiroid hormonları erkek kısırlığında % 30 oranında etkili olabilmektedir. Kadın kısırlığında ise %5 oranında erkeklere nazaran daha fazladır. Yani kadınları % 35 oranında etkiler. Tiroid hormonunun normalden az çalışmasının gebeliğe engel olduğunu vurgularken, dikkat edilmesi gereken nokta eğer gebelik gerçekleşmiş ise bebek sağlığı için tehlikeli olabilir.

GEBELİK ÖNCESİ MUTLAKA TSH HORMONLARINA BAKILMALIDIR

Gebelik planlayan kadınların Gebeliğe karar verdiğinde; menstruasyonun bitiminden hemen sonra tiroid fonksiyon testleri ölçülmeli, ilaç dozu mutlaka düzenlenmelidir. Önce tedavi olmalı daha sonra anneliğe hazırlanmalıdır.




Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz