HAMİLELİKTE ADET OLUNUR MU? HAMİLEYKEN ADET GÖRMEK
HAMİLELİKTE ADET GÖRÜLÜR MÜ?
Vajinal kanama, erken gebelik döneminde sık rastlanan bir durumdur. Tüm gebelerin yaklaşık %20’si nde görülmektedir. İmplantasyon(yerleşme) kanaması olarak adlandırılan embriyonun rahime yerleşmesi sırasında yaşanan bu lekelenme tarzı kanama bazı kadınlar tarafından adet görme sanılabilmektedir. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki genel olarak hamilelikte 9 ay düzenli olarak adet görülmez. Kadınların adet kanaması sandıkları kanamalar gebelik komplikasyonları ya da ilk ay yerleşme kanaması olabilir.
HAMİLEYKEN HER AY ADET GÖRMEK MÜMKÜN MÜ?
Bu sorunun net bir cevabı olmasa da araştırmalardaki genel kanı hamilelikte adet görülemeyeceğidir. Hamilelikte normalde bir kadının 9 ay boyunca adet kanaması görmesi beklenmez. Çünkü hamile bir bir kadın HCG hormonu üretmeye başlar ve adet kanamaları kesilir.
Bazı kadınlarda ise hamilelik esnasındaki hormon seviyesi yeterince yüksek değildir. Bu nedenle hamileliğin ilk 1-2 ayında adet görebilirler. Çok nadiren olsa da tüm hamilelik süresince her ay kanaması olan kadınlar da literatüre girmiştir; fakat bu kanamalar regl kanaması olarak nitelendirilmemiştir. Genel olarak yerleşme kanaması hariç hamilelikte görülen kanamalar gebelik komplikasyonlarından biridir.
Pek çok sayı da ki kadın, hamile oldukları halde, hamilelik ile alakalı meydana gelen kanamaları (yerleşme kanaması, düşük tehlikesi kanaması, servikal enfeksiyon, yaralar, plasenta ile alakalı olan kanamalar gibi) adet olarak algılayarak, hamileliklerinin farkına varmamaktadırlar. Bu kadınlar gördükleri kanamaları adet sandıkları için halk arasında bu şekilde söylemler çıkmıştır.
HAMİLELİKTE İLK AY ADET GÖRÜLÜR MÜ?
Hamileliğin ilk ayında 5 kadından 1’inde hafif kanama şeklinde lekelenme görülmektedir. Bu kanamaya implantasyon yani yerleşme kanaması adı verilir. İmplantasyon, hamileliğin erken döneminde görülen, blastosist adı verilen ve hızla bölünen hücrelerin meydana getirdiği, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir.
Embriyo rahme tutunmaya çalışırken, gebelik için kalınlaşmış rahim dokusunun hafif bir şekilde zedelenmesinden pembe ya da kahverengi tonlarında bir kanama meydana gelir. Buna da yerleşme kanaması adı verilir. Yerleşme kanaması her gebelikte olmayabilir ya da çok yoğun ve belirgin olmadığından bazen kadın bunu fark etmeyebilir.
Yerleşme kanaması ve üstüne görme olarak bilinen implantasyon, hamilelik belirtilerinin en başında yer almaktadır. Genellikle anne adayları tarafından adet kanaması ile karıştırılsa da yerleşme kanamasının adet kanamasından çok farklı olduğunu ifade edebilmek mümkündür.
İmplantasyon kanaması gebeliğin normal bir belirtisidir ve genellikle tehlikeli değildir. Bu nedenle tedaviye ihtiyaç yoktur. Kendiliğinden geçer.
YERLEŞME KANAMASI (İMPLANTASYON) NE ZAMAN OLUR?
Yerleşme kanamaları genel olarak yumurtlama ve döllenme zamanından yaklaşık olarak 6-12 gün sonra, kısacası adet dönemine yakın bir tarihte gerçekleşir. İşte bu sebeple de yerleşme kanaması adet kanaması ile sıkça karıştırılır.
Adet tarihinden ise yaklaşık 3-4 gün önce yerleşme kanamasının meydana geldiğini ifade edebilmek mümkündür.
Yerleşme kanaması olduktan 3- 4 gün sonra hamilelik testi yapılırsa gebelik tespit edilebilir.
ÜSTÜNE GÖRME NEDİR?
Üstüne görme denilen şey yukarıda bahsedilen yerleşme kanamasıdır. Adet kanamasından bağımsız yaşanan ilk ay görülen bu kanamalara üstüne görme denilir. Kadınların son adet günü tarihinden sonra genelde hamile olduğunu daha öğrenemeden, genel olarak adet zamanlarında denk gelen, adet kanamasına benzeyen bu nedenle adet görüldüğünü zannettiren bir durumdur. Bu kanama zaten kadının gebeliğine bağlı olarak yaşanmaktadır.
Embriyo rahme tutunmaya çalışırken, gebelik için kalınlaşmış rahim dokusunun hafif bir şekilde zedelenmesinden pembe ya da kahverengi tonlarında bir kanama meydana gelir. Bazı kadınlar özellikle normal adet kanamaları az olan kadınlar bu kanamayı adet kanaması sanarak hamile olduklarını farketmeyebilirler.
Bu kanamalar genelde tehlikeli değildir. Sadece annenin hamileliğini geç fark etmesine yol açabilir. Eğer istenmeyen bir gebelikse problem yaşanmasına neden olabilir. O yüzden yerleşme kanaması ile adet kanaması farkı ayırt edilmelidir.
YERLEŞME KANAMASININ ADET KANAMASINDAN FARKI NEDİR?

-
Adet kanaması yoğun ve fazla miktarda olurken, yerleşme kanaması daha hafif ve az miktardadır.
-
Adet kanaması koyu kırmızı renkte iken, yerleşme kanaması soluk pembe ya da soluk kahverengi olur.
-
Adet kanaması akışkan bir kıvamda iken, yerleşme kanaması koyu kıvamlı ve akıntı tarzındadır.
-
Adet kanaması bir hafta, 10 gün sürebilirken, yerleşme kanaması 3 saat ya da en fazla 3 gün sürer.
-
Adet kanaması her ay belli dönemlerde gerçekleşirken, yerleşme kanaması adet dönemi gelmeden önce olur.
-
Adet kanaması başlangıçta koyu kahverengi olur, sonrasında kırmızıya dönerken, yerleşme kanaması hep aynı renkte kalır.
BAKINIZ: YERLEŞME KANAMASI NEDİR?
SIK SORULAN SORULAR
İLİŞKİDEN 10 GÜN SONRA ADET OLDUM. HAMİLE MİYİM?
İlişkiden sonra beklenen zamanda ve her zamanki miktar ve şiddette adet olunduysa hamilelikten söz edilmez.
İLİŞKİDEN HEMEN SONRA ADET OLDUM. HAMİLE OLABİLİR MİYİM?
İlişkiden sonra beklenen zamanda ve her zamanki miktar ve şiddette adet olunduysa hamilelikten söz edilmez. Adet kanamasından sonra geçen aya ait hamilelik söz konusu olamaz. Fakat adet bitiminden sonra girilen ilişkilerde hamilelik olasılığı oluşur.
BU MAKALEYİ DE OKUYABİLİRSİNİZ:
BAKINIZ: HAMİLELİKTE KANAMA NEDEN OLUR?