Reklam Alanı

HAMİLELİK ÖNCESİ PELVİK ULTRASONOGRAFİ VE TRANSVAJİNAL ULTRASON (ALTTAN MUAYENE) KONTROLÜ



JİNEKOLOJİK MUAYENE NEDİR?

Jinekolojik muayene, kadın doğum uzmanı tarafından jinekolog muayene aletleri ve ultrason ile yaptığı alttan muayene yöntemidir. Bir kadının hamilelik planlamasından önce kadın doğum uzmanına giderek jinekolojik muayene yaptırması oldukça önemlidir. Jinekolojik muayene olası hastalıkların önlenmesi için erken tanı ve tedavisinde çok önemlidir.

HAMİLELİKTEN ÖNCE GENEL MUAYENE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Sağlıklı bir anne ve sağlıklı bir bebek için gebe kalmadan; gebelik sürecini ve sonrasını planlanarak takip edilmesi gerekir. Tüm incelemeler yapıldıktan ve hamile kalmaya engel bir durum olmadığı belirlenebilir. Muayenede vajinal ve pelvik enfeksiyonlar araştırılır. Transvajinal ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıkların durumu değerlendirilir. Myom, kist vb. yapıların olup olmadığı araştırılır.

Rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi için yapılan transvajinal ultrason, karın bölgesinden yapılan ultrasonlara göre daha kaliteli görüntü ve bilgi sağlar. Rahim ve yumurtalıkların durumu incelenerek herhangi bir kist ya da kitle varsa uygun tedavi planlanabilir. En önemlisi yumurtalık rezervi değerlendirilerek az görülmesi halinde gerekli laboratuvar testleri istenip, takip sağlanabilir.

VAJİNAL MUAYENE NASIL YAPILIR?

Jinekolojik muayenede; öncelikle vajina girişi, vajinal kanalın cinsel ilişkiye ve rahme ulaşmaya uygun olup olmadığına bakılır. Rahim ağzı kontrolünde, rahme giriş müsait mi ya da bir perde var mı, kapalı mı veya dar mı, enfeksiyon belirtisi var mı diye değerlendirilir. Daha sonra ultrasona geçilerek; rahmin şekli, yumurtalıkların durumu, yumurta sayısı, kist ve miyom gibi gebeliğe engel olacak yapıların varlığı kontrol edilir.

Muayenenin son aşaması boy, kilo ve tansiyon tespitinin yapılmasıdır.

JİNEKOLOJİK (ALTTAN) MUAYENE ACI VERİR Mİ?

Pek çok kadın jinekolojik muayeneden korkar ve kaçınır. Bunun sebepleri; utanma duygusu, çevreden duyulan abartılı ve yanlış bilgiler sonucunda oluşmuş yanlış ön yargılardır. Daha önce jinekolojik muayeneye hiç gitmemiş kadınlar, ilk muayenede çekinebilir. Muayene, oldukça kısa sürede ve basit şekilde tamamlanmaktadır.

Kadın hastalıkları muayenesinde zorlanan hastaların alttan muayene sırasında yapması gereken tek şey pelvik taban kaslarını kasmamalarıdır, kendilerini gevşek bırakmalarıdır.

HAMİLELİKTEN ÖNCE VAJİNAL MUYANE ÇOK ÖNEM TAŞIYOR

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların hamile kalmadan üç ay önce gerekli muayene ve tetkikleri yaptırması gerekmektedir.

Hamilelik süreci öncesinde varsa genital cinsel yolla bulaşan lezyon yapan hastalıklar, siğil gibi dış genital lezyonlar mutlaka incelenmeli ve tedavi sağlanmalıdır. Vajinal akıntı olup olmadığı değerlendirmelidir. Gerekirse vajinal kültür alınarak etkene yönelik tedavi sağlanmalıdır.

Gebelik oluşmadan taramasının yapılması ve varlığı durumunda gebelik oluşmadan tedavisinin yapılması önemlidir. Ultrason yapılarak rahimle alakalı gebeliğe engel olabilecek ya da gebelik oluştuğu takdirde bebeği ve anneyi sıkıntıya sokabilecek bir problem olup olmadığı araştırılır. Yumurtalıkların değerlendirilerek gebeliğe engel olabilecek herhangi bir kist/kitle varlığı araştırılır.




Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz