Reklam Alanı

ADETTEN ÖNCE ERKEN HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR? HAMİLE MİYİM?



Bebek planı yapan kadınlar için hamile olup olmadıklarını öğrenmek heyecanlı bir süreçtir. Hamileliğin en bilinen reglin bir veya iki hafta gecikmesidir. Gebelik belirtileri gün gün bile değişmekle birlikte her kadında aynı semptomlar ortaya çıkmayabilir. “Hamile miyim?”, “Kaç haftalık hamileyim?” Gibi soruların doğru yanıtına ulaşmak için vücudun verdiği tepkileri incelemek ve sağlıklı hamilelik süreci geçirmek için en kesin yöntem doktora danışmaktır. Peki erken hamilelik belirtileri nelerdir?

1-ADET GECİKMESİ

Adet gecikmesi, gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Ancak her adet gecikmesi kesin hamilelik belirtisi değildir. Hamilelik döneminde regl kanamasının olmaması sebebiyle adet gecikmesi yaşandığında, kadınlar bunu erken hamilelik belirtisi olarak görebilmektedir. Adet gecikmesi, gebelik belirtisi olabileceği gibi başka kadın hastalıklarına da işaret edebilir. Ayrıca stres ve yeme bozuklukları da adet gecikmesine sebebiyet verebilmektedir.

2-HAFİF AKINTI VE KANAMA

Gebeliğin erken döneminde lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Adet kanamasından farklı olan bu durum, embriyonun rahme tutunması sonucu oluşur. Ancak hamilelik döneminde oluşan kanamalar tehlikeli olabilir ve mutlaka doktor kontrolü gerektirir. Erken dönemde hamilelik belirtileri akıntı şeklinde de görülebilir. Süt renginde veya beyaz renkli olan bu kanamalar da implantasyona bağlı olarak gelişir.

Hamilelikte kanama, hafif lekelenme şeklindedir ve hamileliğin başlangıcının habercisi olabilmektedir. Bu kanamalar, regl kanamalarından farklıdır ve hamileliğin başlangıcına işaret edebildiği için erken hamilelik belirtileri arasındadır.

3-GÖĞÜS AĞRISI VE MEME HASSASİYETİ

Erken hamilelik belirtileri arasında ‘göğüslerde değişiklikler’ yer almaktadır. Hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklikler (östrojen, prolaktin ve progesteron hormonlarının salgılanması), göğüslerde ağrı yapabilmektedir. 

Meme uçlarının büyümesi ve renginin koyulaşması olarak da görülebilen bu değişimler, gebeliğin ilk zamanlarında olabileceği gibi ilerleyen dönemlerde de ortaya çıkabilir. Memelere olan kan akışındaki artış ve hormonlar, memelerin büyümesine yol açar. Meme üzerinde mavi renkte görülen damarlar ve meme uçlarında oluşan karıncalanma hissi de kan akışındaki artışa bağlı olarak oluşur. 

Bu değişiklikler nedeniyle, göğüsler bir veya iki hafta sonra şişebilir, ağrı veya batma hissi oluşabilir. Veya kişi göğüslerini daha ağır veya daha dolgun hissedebilir veya dokunmaya karşı hassas olabilirler. 

Adet olmadan önce göğüslerinizde hissettiğiniz ağrının daha fazlasını duyarsanız; bu hamile olduğunuzun bir belirtisi olabilir. 

4-SIK İDRARA ÇIKMA ve İDRAR RENGİNİN KOYU SARI OLMASI

Sürekli tuvalete mi gidiyorsunuz? Hamileliğin erken döneminde (genellikle döllenmeden iki ila üç hafta sonra) çok sık idrara gitme isteğiniz olur. Hormonlardaki değişiklikler idrar miktarında da artışın sebebidir. 

Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı da gebeliğin belirtileri arasındadır. Çünkü hamileyken vücudunuz ekstra sıvılar üretir, bu da mesanenizin normalden fazla çalışmasına neden olur. Ayrıca, idrarınızın rengi koyu veya koyu sarı ise bu da gebeliğe işarettir. Hamile olmayan kişilerde idrara rengini veren, ürokom adlı bir maddedir. Bu madde idrarın gebelik dışında açık sarı renkte ya da soluk bir sarı tonunda olmasını sağlar. Ancak gebelikte idrar rengi daha farklıdır ve daha koyu bir sarı tonunda olur.

Döllenmenin ardından geçen 2. ve 3. haftalarda sık idrara çıkma görülebilir. Bunun sebebi, hormonal düzende oluşan değişimdir.

Bazı durumlarda idrar yolu enfeksiyonuyla da karıştırılabilen bu belirtiler sıklaştığında mutlaka bir gebelik testi yapılması veya yaptırılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

5-HALSİZLİK ve UYKU

Her kadının hamileliğinde karşılaşmadığı halsizlik; çoğu kadında genellikle günün erken saatlerinde kusmalarla erken dönemde sıklıkla yaşanır. Hamileliğin 4’üncü haftasında da görülebilen halsizlik genellikle 6’ncı haftada başlar.

Bunu “sabah hastalığı” olarak ifade edenler de vardır; ancak günün her saati kusabilir ya da kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Bu halsizlik sadece kusmayla gelmeyebilir. Kendinizi hastaymış gibi hissedebilirsiniz.

Hamilelik hormonları yorgun ve duygusal hissetmenize neden olabilir. Yorgunluk elbette tek başına hamilelik belirtisi değildir; ama sık görülen bir belirtidir.

Yorgunluk da gebeliğin erken belirtileri içerisinde sıklıkla görülür. Hamilelikte erken dönemlerde, progesteron hormon miktarının yükselmesi sizi uykulu ve yorgun hissetmenize neden olacaktır.

Sürekli uykulu bir hal hamileliğin ilk hafta belirtileri arasında yer almaktadır. Yorgun hissetme, uyku düzeninin bozulması veya aniden gelen uyku gebelik belirtileri arasında yer almaktadır.

Gebeliğin birinci trimesteri olarak tanımlanan ilk 3 aylık dönemin ardından, bu belirtiler son bulur.

6-MİDE BULANTISI VE KOKU HASSASİYETİ

 

Hamileliğiniz boyunca yemek ya da başka kokulara karşı aşırı hassaslaşabilirsiniz. Hatta çok sevdiğiniz yiyeceklerin kokusuna bile tahammül edemez hale gelebilirsiniz. Hamilelikte görülen belirtilerden aşerme ile sıkça karşılaşılır.

Aşerme konusunda bazı yiyecekleri daha çok ister bazılarını hiç istemeyebilirsiniz. Bazı kadınlarda aşermeler adet gecikmesinden bile önce görülebilir. Bazı kadınların ağzında metalik bir tat olabilir.

Bazı kadınlar için sabah bulantısı, gebe kaldıktan yaklaşık bir veya iki ay sonra ortaya çıkmazken, diğerleri için iki hafta kadar erken başlayabilir. Ve sadece sabahları da değil: Hamileliğe bağlı mide bulantısı (kusmalı veya kusmasız) sabah, öğle veya akşam bir sorun olabilir. Mide bulantısı olan hamile kadınların çoğu, ikinci üç aylık dönemin başında tam bir rahatlama hisseder. Çoğu kişi için mide bulantısının azalması bir ay kadar sürer. Şanslı bir kaç kişi hiç mide bulantısı yaşamaz.

7-VÜCUT ISISINDA ARTIŞ

Vücut sıcaklığınız hamile kalmadan önceki sıcaklığınızdan 1 derece daha fazladır ve bu hamilelik süresince yüksek derecede seyreder.

Bazal vücut sıcaklığınızın grafiğini çizdiyseniz ve sıcaklığınızın iki haftadan uzun süredir yüksek kaldığını görüyorsanız, muhtemelen hamilesinizdir.

8-BAŞ DÖNMESİ

Gebeliğin ilk haftalarında karşılan en yaygın belirtilerden biri de baş dönmesidir. Gebelikte baş dönmesi yaşanmasının nedeni ise rahmin yaptığı baskı sonucu yeterli miktarda kan pompalamamasıdır.

Bu durum, genişleyen kan damarları, düşük kan basıncı ve düşük kan şekeri ile ilişkili olabilir.

9-ŞİŞKİNLİK VE KABIZLIK

Kendinizi balon gibi mi hissediyorsunuz? Şişkinlik hissi hamileliğin çok erken dönemlerinde başlayabilir. Hormonal değişiklikler bu şişkinliğin sorumlusudur.

Gebelik nedeniyle artan "progesteron" salgısı, sindirim sistemini etkileyerek, kabızlık ve şişkinlik gibi durumlara yol açabilir.

Çünkü progesteron hormonu yiyeceklerin bağırsaklarınızdan daha yavaş geçmesine neden olur. Bu durumda yiyeceklerin sindirilmesi ve midenin boşalması gecikebilir. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumlar, hamilelik belirtileri arasında bulunmaktadır. 

10-VAJİNADA RENK DEĞİŞİMİ

Damar genişlemesine bağlı gelişen kan göllenmesi nedeniyle vulva, vagina ve servikste mavimtrak bir renk belirginleşir.

11-DERİ RENGİNİN KOYULAŞMASI

Vücudun ;koltuk altı, yüz, göbek çevresi, meme başı çevresi, göbek altı orta hat gibi bölgeleri hormonların etkisiyle koyulaşır.

12-AŞIRI TÜKÜRÜK ÜRETİMİ:

Hamilelerin yaklaşık olarak %1'inde görülen aşırı tükürük üretiminin tam sebebi bilinmemekle birlikte bulantı ve kusmalara neden olan hormonal değişimlerin bu durumda rol oynadığı düşünülmektedir. Gebelik sürecinde görülen aşırı tükürük üretimi 6.hafta civarında başlar.

13-AĞIZ TADINDA DEĞİŞİKLİK:

Yaygın olarak görülen ama fazla dile getirilmeyen bir semptom da ağız tadındaki değişimdir. Bu değişim genelde ‘’ağzımda zehir gibi bir tat var.’’ Olarak tanımlanır. Normaldir, hormonal değişikliklerden kaynaklanır.

 




Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz