6 AYLIK BEBEK BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?
6 AYLIK BEBEK BESLENMESİNE NASIL BAŞLANIR?
Bebeğiniz ek gıda dönemine geçerken ilk verilecek ek besinler daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Katı gıdalara alışma ise başlangıçta yumuşak formda ve püre (tamamen pürüzsüz olmamalıdır), daha sonra pütürlü, ilerleyen aylarda ise parmak besin ve kendi kendini besleyebileceği formda olan besinlerle olur.
Ek gıda dönemine başlarken 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlanmalı ve sadece aynı besin 3 gün boyunca önceki miktardan biraz daha fazla arttırılarak verilmelidir. Böylece bebeğin ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri ve alerjik reaksiyon gelişip gelişmeyeceğini kestirmek daha kolay olur. Eğer besinler karışık olarak verilirse alerji oluşması durumunda hangi besinden kaynaklandığını bulmak zorlaşabilir.
Her yeni gıda ile birlikte ishal, döküntü, gaz, kabızlık, alerji, kusma gibi belirtilerin olup olmadığını gözlemleyin. Bunlardan herhangi birini gördüğünüzde o besini bir daha vermemeli ve doktoruna danışmalısınız. Doktorunuz da müsaade verirse aynı besin 15-20 gün sonra tekrar tek başına denenmelidir.
6 AYLIK BEBEK NE YİYEBİLİR?
Meyve püresi
Mevsiminde yetişen, organik ve doğal olduğundan emin olduğunuz sebze meyvelerden yapılmış püreler bebeğinizin ilk besini olabilir.
Yumurta sarısı
Yumurta içerisinde B1, B2, B6, B12, A, D gibi birçok vitamin ve mineral barındırmaktadır. Yumurta sarısı6. Ayın sonuna doğru bebeklere 3 gün kuralı ile tattırılabilir.
Tahıl
Kompleks karbonhidrat, posa ve B vitaminlerinden zengin tahıllar (prinç, irmik vb. ) kullanılabilir.
Pekmez
Pekmez içerisinde bolca demir minerali barındırdığından 6 aydan sonra bebeğe verilebilir. Sütün içine katarak kullanmamalısınız. Sütle birlikte verilen pekmez bebeğinizin demir minerali almasına engel olacaktır.

6 AYLIK EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİNDE ÖĞÜN SIKLIĞI VE BESİN MİKTARI NE OLMALIDIR?
Ek gıdaya ilk geçiş dönemi tadımlık dönemdir. Bu dönemde bebeğinize günde en fazla 2 ek gıda öğünü verebilirsiniz. Her bir öğünde vereceğiz ek gıda oranı, bir minik bebek kavanozu (1 çay bardağı) ölçüsünü geçmemelidir.
6 AYLIK BEBEK İLK HAFTA ÖRNEK BESLENME TABLOSU

6 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK SEBZE PÜRESİ TARİFİ
1 orta boy patates
Süzgeç
Zeytinyağı
Seçtiğiniz 6 aya uygun bir sebzeyi az su ile yavaş yavaş haşlayın. Sebzeyi suyuyla birlikte ezin veya süzgeçten geçirerek bir püre hazırlayın. Karışımın içine zeytinyağı damlatın. Asla tuz eklemeyin. 3 gün kuralı uyguladıktan sonra, bu sebzenin yanında bir sebze daha haşlayın ve aynı yöntemle pişirip, ezin. 2 hafta sonra karışıma irmik veya pirinç de eklenebilir. Her sebze 3 gün kuralı uygulandıktan sonra karışım şeklinde verilebilir.
6 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MEYVE PÜRESİ TARİFİ
6 aya uygun mevsiminde bir meyveCam rende Meyveleri cam rendede püre şekline getirin. Vitaminlerin kaybolmaması için çırpıcı, rondo, blender yerine cam rende kullanılmalıdır, cam rende vitamin kaybını azaltır. Şeker kullanmayın. Meyveleri meyve suyu şeklinde değil püre şeklinde verin, meyve suları şeklinde vermek yeterli beslenmeyi negatif yönde etkiler.
6 AYLIK BEBEK İÇİN YOĞURT TARİFİ
Sütü ateşte kaynatıp soğumaya bırakın. Parmağınızın dayanabileceği sıcaklığa (45-50 derece) kadar sütü ılıtıp içine tahta bir kaşıkla yoğurt mayası ekleyin, (1 litre süte 1-2 çorba kaşığı içinde sulandırılmış. 1 çorba kaşığı yoğurt mayası), yavaşça karıştırın, kabın üstünü örttükten sonra oda ısısında hareket ettirmeksizin yaklaşık 6 saat bekletin. Süzme yoğurdun bebeklere bir faydası yoktur. Hazır yoğurt ise canlı maya (probiotik) içermediğinden bebeğinizin bağırsaklarını ev yoğurdu kadar korumayacaktır. Bebeklere mutlaka ev yoğurdu vermelisiniz.
6 AYLIK BEBEK BESLENME TABLOSU

EK GIDAYA GEÇİŞTE NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
-
Bu konuda en dikkat edilecek konu rondo ve blender ile tamamen püre şeklinde besin hazırlamamaktır. Bebeğe tamamen püre şeklinde besin vermek; ileri aylarda katı gıda yiyemeyen, yemeği görünce öğüren bir çocuğa neden olurken, ayrıca ileri yaşlarda obezite problemlerine yol açabilir.
-
Bebekler ek gıdaya geçiş döneminde besinlere hemen alışamazlar, bunun için 8-10 defa aynı besini denemeniz gerekebilir. Hemen bebeğim bu yemeği sevmedi diye düşünmemelisiniz.
-
Ek gıdalar ile birlikte artık bebeğinize mutlaka su vermeniz gerekir. İlk 6 ay anne sütünden su ihtiyacını karşılayan bebeğiniz için ek gıda ile birlikte suya ihtiyaç duyar. Bebekler ilk başta suyu reddeder mutlaka gün içinde istemese bile bebeğinize su teklif etmelisiniz.
-
Bebeğinize zorla yemek yedirmeyin. Bebek kafasını arkaya çeviriyorsa, ağzını açmak istemiyorsa o öğünü sonlandırın. Ertesi gün tekrar deneyebilirsiniz. Eğer 10 gün boyunca o besini yemek istemediyse içine ek besin katarak vermeyi deneyebilirsiniz.
-
Bebekler ilk zamanlarda kaşığı diliyle itebilir bu onun besinleri sevmediğini göstermez bu her bebekte görülen normal fizyolojik bir durumdur. Yemeği verirken daha dilinin ortasına doğru verebilirsiniz.
-
Yemeği eğlenceli hale getirin. Bebeğinize lapa ve haşlanmış besinleri tek başına yeme izni verin. Bu onun için hem oyun olacak hem de yemek için daha hevesli olacaktır.
-
Bebeğin elini ve ağzını her kaşıktan sonra temizlemeyin. Yemek bitince en son temizleyin. Çünkü bu durum bebeğinizi sıkabilir.
-
Bebeğinize yemek yedirirken televizyon, video vb. izlettirmemelisiniz. Bebeğiniz bunları izlerken ne yediğini bile anlamaz. Bu durum ileride ciddi problemlere yol açabilmektedir.
-
Bebeğe veriler her besin taze ve yeni hazırlanmış olmalıdır. Yapılan bir yemeği ısıtarak 2-3 gün üst üste vermemelisiniz.
-
Bebekler bir gün asla yemek istemediği yemekleri ertesi gün iştahla yiyebilirler. O yüzden denemekten vazgeçmeyin.
-
Eğer bebeğiniz su içmiyorsa çok da endişelenmeyin bu süreçte bebeğin ana besini halen anne sütü olduğundan yeterli sıvıyı anne sütü veya formül mamadan alıyor olacaktır.
-
Bebeğinizin yemeklerine şeker ve tuz ilave etmeyin.
-
Besinlere az miktarlarda başlanmalı, azar azar artırılmalıdır.
UNUTMAYIN İLK YIL BEBEĞİNİZİN ANA ÖĞÜNÜ ANNE SÜTÜDÜR. EK GIDALAR SADECE SÜTÜN TAMAMLAYICISIDIR.
KAYNAK !
BEBEK BESLENMESİ Hazırlayanlar Prof. Dr. Gülden Köksal Dr. Dyt. Hülya Gökmen Özel Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü KAYNAK 1
AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ BEBEK BESLENMESİ REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAYNAK 2
SAĞLIKLI BEBEK BESLENMESİ VE MENÜ ÖRNEKLERİ Prof. Dr. Aydan Kansu Türk Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği Başkan KAYNAK 3
SÜT ÇOCUKLARINDA BESLENME VE EK GIDALAR Prof. Dr. Esin Koç Gazi Üniversitesi KAYNAK 4
EK BESİNLERE GEÇİŞ DÖNEMİ "WEANING" Dr. S. Songül YALÇIN KAYNAK 5
BEBEĞİNİZİN İLK YILINDA SİZİ NELER BEKLER-Heidi Murkoff
KAYNAK 6
KAYNAK 7
KAYNAK 8